Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tvrdý boj o literární poznámky Mao Ce-tunga, vydražily se za desetinásobek odhadní ceny

Aukce
Aukce
Foto: Pixabay

Londýn - O zápisky bývalého komunistického vůdce Číny Mao Ce-tunga projevili v aukci zájem kupci z celého světa, nakonec je získal nejmenovaný čínský sběratel. V londýnské aukční síni Sotheby's se vydražily za 704,750 britských liber (přes 20,6 milionu Kč), což je desetinásobek odhadní ceny.

Poznámky zachycují Maovy úvahy o klasické čínské próze a poezii, kterou měl velice rád. Diktátor je sepsal ručně rok před svou smrtí v roce 1975. Tehdy již ztrácel zrak a předčítala mu proto najatá literární expertka. Ta ho také přiměla, aby své myšlenky vyjádřil na papíře, protože už i špatně vyslovoval.

Mao Ce-tung (1893-1976), nazývaný svými příznivci "velký kormidelník", pracoval zamlada v knihovně Pekingské univerzity. Později stál v čele revoluce, která vedla ke zřízení Čínské lidové republiky v roce 1949.

Jeho stoupenci mu přičítají zásluhy na vytvoření silné Číny, odpůrci naopak připomínají desítky milionů mrtvých.

Komunistická strana Číny označila 70 procent Maových názorů za správné a 30 procent za mylné. Maovo tělo stále leží v mauzoleu na centrálním pekingském náměstí Tchien-an-men a jeho portrét zdobí čínské bankovky.

Témata:  Čína aukce Literatura

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy