Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové mají hodně dětí. Vědí, že nás brzy přečíslí, varuje duchovní

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Štrasburk – Římskokatolický biskup Štrasburku Luc Ravel varuje před demografickým posunem ve Francii. Tvrdí, že muslimové mají mnohem více dětí než rodilí Francouzi. Odsoudil proto také rozšířenou „propagaci potratů“.

Štrasburský arcibiskup jde ve svých vyjádřeních proti slovům vysokých církevních hodnostářů – včetně papeže Františka, který o islámu hovoří jako o náboženství míru. Ravel se rozhodl „vzdorovat politické korektnosti", kterou podle něj používají ostatní představitelé církve ve Francii. „Nejen, že připouští potrat, ale dokonce ho podporují,“ tvrdí.

Ravel je přesvědčen, že stoupající porodnost muslimů ve Francii vede k tomu, co francouzský spisovatel Renaud Camus nazval „velkým nahrazením“, cituje slova duchovního francouzský konzervativní časopis Valeurs Actuelles.

„Muslimští věřící velmi dobře vědí, že jejich porodnost je taková, že se tomu dnes říká velké nahrazení. Velmi klidně a velmi pozitivním způsobem nám říkají: jednoho dne to všechno bude naše,“ řekl.

Koncept „velkého nahrazení“ vznikl v roce 2010, o rok později jej Camus použil v jedné ze svých knih. Camus definoval velké nahrazení jako změnu společnosti, často kvůli masové migrace, v rámci několika generací.. Názvy míst při ní zůstávají stejné, ale lidé a jejich hodnoty se zcela změní.

Pojem ve francouzské prostředí rychle zdomácněl, tuto teorii a rétoriku převzala například krajně pravicová Národní fronta (NF) i konzervativec Nicolas Dupont-Aignan, který v letech 2012 a 2017 neúspěšně kandidoval na francouzského prezidenta. Kandidátka NF Marine Le Penová po prvním kole prezidentské volby uvedla, že by si jej v případě vítězství vybrala jako premiéra.

Starosta města Béziers Robert Ménard také použil termín na začátku tohoto roku, když mluvil o vysokém počtu muslimských žáků ve školách v jeho městě. Soud to označil za „nenávistný projev“ a udělil mu za jeho připomínky pokutu 2,000 eur.

Témata:  Francie muslimové církev

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy