Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přebytek zahraničního obchodu Číny v červnu rostl, překonal očekávání analytiků

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Slovenskespolocnosti.sk

Peking - Růst zahraničního obchodu Číny v červnu druhý měsíc za sebou zrychlil a překonal očekávání analytiků. Údaje, které dnes zveřejnil čínský celní úřad, patrně zvýší napětí mezi Pekingem a Washingtonem.

Přebytek bilance zahraničního obchodu se v červnu zvýšil o 37,3 procenta na 42,77 miliardy USD (976 miliard Kč). Přebytek obchodu se Spojenými státy pak byl nejvyšší od října 2015.

Analytici očekávali, že přebytek obchodu se zvýší na 42,44 miliardy USD z květnových 40,81 miliardy USD. Vývoz v červnu vzrostl o 11,3 procenta na 196,6 miliardy USD podpořen poptávkou po elektronice a průmyslovém zboží. Dovoz stoupl o 17,2 procenta na 153,8 miliardy USD. Pomohla k tomu poptávka po stavebních materiálech, uhlí a železné rudě.

Přebytek obchodu se zeměmi Evropské unie, která je největším obchodním partnerem Číny, se zvýšil o 60,5 procenta na 11,4 miliardy USD. Přebytek obchodu se Spojenými státy stoupl o 88,1 procenta na 25,4 miliardy USD. To by mohlo dále zvýšit napětí mezi Čínou a Spojenými státy.

"Dnešní optimistická čísla ukazují na stále silnou zahraniční poptávku po čínském zboží a také na docela odolnou domácí poptávku," komentoval údaje ekonom Capital Economics Julian Evans-Pritchard. Vývoz by si měl podle něj vést dobře i nadále díky relativně pozitivnímu výhledu hlavních obchodních partnerů Číny. Skeptický je však ve výhledu dovozu.

Témata:  Čína ekonomika USA

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy