reklama

Podle návrhu by zaměstnavatelé mohli za zvýhodněných podmínek dát svým zaměstnancům poukaz až do výše 500 eur (13.055 korun) na dovolenou strávenou na Slovensku. To by například ve tříhvězdičkových hotelech ve Vysokých Tatrách stačilo k zaplacení dvoulůžkového pokoje na zhruba pět nocí.

Ze zmiňované hodnoty poukazu by podnikatel zaplatil 55 procent, což by zahrnul do svých nákladů. Příspěvek by nepodléhal dani z příjmu ani povinným odvodům. Zbylou hodnotu poukazu by doplatil zaměstnanec. Asociace zaměstnavatelů návrh na zavedení poukazů uvítala, vyslovila se pro možnost dobrovolného zapojení podniků do projektu.

Rekreační poukazy by měly přispět ke zvýšení zájmu Slováků o trávení dovolené ve vlasti. Dvě třetiny dovolenkářů podle ministerstva upřednostňují odpočinek v zahraničí. Kromě zavedení rekreačních poukazů úřad navrhl i další opatření v oblasti cestovního ruchu včetně podpory cyklistické dopravy.

Slovenské ministerstvo financí v novele zákona o dani z příjmů navrhlo zase novou odpočitatelnou položku ze základu daně, a to ve výši 50 eur (1305 korun) ročně na osobu za zaplacený pobyt v lázních.