Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EK vyzvala Polsko k okamžitému zastavení těžby dřeva v Bělověžském pralese

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brusel/Varšava - Polsko má podle Evropské komise ihned ukončit těžbu dřeva v Bělověžském pralese. Brusel již žádá Soudní dvůr o předběžná opatření, která by Polsko přiměla okamžitě tyto práce zastavit.

Lokalita je chráněná v rámci sítě Natura 2000. Loni v březnu přijaly polské orgány rozhodnutí, kterým umožnily trojnásobný nárůst těžby dřeva v Bělověžském pralese. Kácet se může i v oblastech, jež byly dosud vyloučeny z jakéhokoli zásahu. "Tato opatření, která zahrnují odstraňování staletých stromů, jsou velkou hrozbou pro integritu této lokality sítě Natura 2000," uvedla dnes Evropská komise.

"Z dostupných důkazů vyplývá, že tato opatření nejsou slučitelná s cíli ochrany této lokality a přesahují opatření nezbytná pro zajištění udržitelného využívání lesa," argumentuje komise.

Část pralesa na polsko-běloruském území byla prohlášena za národní park a na seznam světového dědictví ho zařadila organizace UNESCO. Polská konzervativní vláda argumentuje, že stromy se kácejí kvůli boji proti kůrovci. Ekologové to však považují za záminku ke zvýšení těžby dřeva pro komerční účely.

Sedm organizací zabývajících se ochranou životního prostředí, včetně Greenpeace nebo Světového fondu na ochranu přírody (WWF), loni poslalo Evropské komisi stížnost proti kácení, které podle nich porušuje evropskou normu o ochraně přírody a vzácných druhů.

Komise už v dubnu vydala stanovisko, v němž Polsko žádala, aby od rozsáhlé těžby dřeva upustilo, přičemž mu na splnění tohoto požadavku poskytla lhůtu jeden měsíc.

Témata:  Polsko Evropská komise (EK) příroda lesy

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy