Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínský disident a nobelista Liou Siao-po zemřel na selhání organismu

Čína
Čína
Foto: Pixabay

Peking - Čínský disident Liou Siao-po podle úřadů zemřel na selhání organismu. Nositel Nobelovy ceny trpěl rakovinou jater, onemocněním ledvin, nízkým krevním tlakem a částečnou neprůchodností střev.

Liou (61) byl koncem června podmínečně propuštěn z vězení. Čínské úřady ale navzdory jeho kritickému zdravotnímu stavu neumožnily jeho převoz k léčbě do zahraničí. Dva západní lékaři přitom o víkendu uvedli, že Liou do ciziny transportován být může.

Prohlášení o úmrtí vydala radnice ve městě Šen-jang na severovýchodě Číny, kde byl Liou hospitalizován. Uvádí se v něm, že pacient zemřel na mnohočetné selhání orgánů a pokusy o jeho záchranu byly marné.

Liou si od roku 2009 odpykával jedenáctiletý trest vězení za podvracení státní moci: v Chartě 08, kterou podepsalo přes 350 čínských intelektuálů a která se inspirovala československou Chartou 77, volal po respektování lidských práv a zavedení voleb. Nobelovu cenu za mír dostal v roce 2010, kdy si už ve vězení odpykával svůj čtvrtý a poslední trest.

Věznění čínského disidenta vyvolalo v zahraničí silnou kritiku. Mluvčí německé vlády Steffen Seibert ve středu prohlásil, že Německo je silně znepokojeno zhoršujícím se stavem Lioua.

V čínsky psaných médiích a na sociálních sítích nebyly o případu Lioua téměř žádné zprávy. Úřady nicméně nedávno umožnily zveřejnění videozáznamu z nemocnice, který zachycoval dva zahraniční lékaře nad disidentovým lůžkem, jak ujišťují Liouovu manželku, že lékařský tým sestavený čínskou vládou dělá v péči o jejího muže "maximum". Video mělo podle všeho ukázat, že Peking se snaží poskytnout pacientovi co nejlepší péči.

Témata:  Čína úmrtí Liou Siao-po

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy