reklama

Trumpa mladšího k tomu dnes nepřímo vyzval republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. Šéf senátního právního výboru Chuck Grassley podle agentury AP oznámil, že Trumpovi mladšímu zasílá dopis s výzvou, aby se dostavil ke slyšení.

Zájem vyšetřujících zákonodárců o osobu Trumpa juniora vyvolalo zveřejnění informací o jeho loňském rozhovoru s ruskou právničkou, která prý slibovala předat ruské kompromitující informace na sokyni jeho otce ve volbách Hillary Clintonovou. Ze zveřejněné e-mailové komunikace plyne, že měl Trump mladší o materiály zájem.

Trump mladší prohlásil, že o schůzce kvůli její bezvýznamnosti svému otci vůbec neřekl. Šéf Bílého domu ocenil jeho transparentnost při zveřejnění e-mailů a celou záležitost považuje za další útok podvodných médií na svou osobu.

Grassley dnes řekl, že posílá neformální výzvu k výpovědi, kterou by chtěl ve výboru slyšet "celkem brzy", možná už příští týden. Pokud by Donald Trump junior výzvu nevyslyšel, zašle mu prý oficiální obsílku. Jeho výbor je jedním ze tří, které záležitost vyšetřují. O potřebě předvolat prezidentova syna hovořili již i členové výboru pro tajné služby.

Demokratičtí politici v souvislosti se schůzkou hovoří o prvním jasném důkazu součinnosti Rusů usilujících o porážku Clintonové s Trumpovým týmem. "Myslím, že každý svědek požádaný o výpověď v Kongresu by tak měl učinit," řekl dnes Ryan.