Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krysy z IS vylézají z děr: Džihádisté v Mosulu se vzdávají, rekonstrukce města začíná + VIDEO

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Mosul - Irácký premiér Hajdar Abádí před několika dny oficiálně oznámil vítězství nad takzvaným Islámským státem (IS) ve strategicky důležitém městě Mosul na severu Iráku. Z místa teď přicházejí záběry, které ukazují, jak se poslední bojovníci IS vzdávají.

Video, které se ve středu objevilo na twitteru, ukazuje, jak bojovníci IS vylézají ze svých tunelů, kterými je město prošpikováno, a vzdávají se jednotkám iráckých vládních sil. Jeden z džihádistů dokonce ze zničené budovy odchází o berlích. Když protiteroristické síly zajatce odvádí, je možné vidět, že islamisté mají na obličejích černé masky.

Snímek je doplněn titulky: „Další IS krysy vylézají ze svých tunelů a vzdávají se jednotkám boje proti terorismu ve starém městě v Mosulu“. Podle popisku tvoří velkou část zajatců zahraniční bojovníci, kteří jsou převáženi do Bagdádu.

Podle některých komentářů by totiž bojovníci mohli pocházet ze Saúdské Arábie. „Doufám, že budou odsouzeni za vraždu a bude jím udělen správný trest,“ uvádí jeden z komentátorů.

Ve středu se také objevily záběry polonahých bojovníků IS, kteří pochodují ulicemi, někteří byli dokonce přivázání za obrněná vozidla.

V Mosulu už začaly první práce, lidé opravují poškozené domy a infrastrukturu. Podle odhadů OSN bude celková rekonstrukce města stát více než jednu miliardu dolarů.

(1) Mosul, Iraq: Here's what a few hundred terrorists can do to a city.ALL the major damage is blast effect.https://t.co/lCcxTATPRy pic.twitter.com/DSaweakxSC

— Thomas Wictor (@ThomasWictor) 10. července 2017

Město hlídají nově vycvičení policisté, kteří se tam spolu s armádou starají o zajištění bezpečnosti. „Stále žijeme v atmosféře války, navzdory oznámení vítězství před dvěma dny,“ přiznal jeden z obyvatel Mosulu Fahd Ghanim (45)

Podle dalšího se ještě z některých míst ozývá střelba a výbuchy. Podle vojenských úředníků se bojovníci IS ještě v některých oblastech skrývají a irácké síly se je pokouší zlikvidovat. Přístup novinářů do oblasti je podle tamních médií jen velmi omezený, většina informací proto pochází pouze od armády.

Témata:  Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy