reklama

Občané Velké Británie ročně věnují statisíce liber islamistickým extremistům. Někteří tak přitom činí nevědomky, mají totiž za to, že peníze darovali na dobročinné účely. Ukázal to přezkum, který si nechala zpracovat britská vláda.

Ministryně vnitra Amber Ruddová uvedla, že „nejčastějším zdrojem podpory islamistických extremistických organizací ve Velké Británii jsou malé anonymní veřejné dary, přičemž většina těchto darů nejpravděpodobněji pocházející od jedinců pocházejících z Velké Británie“.

„V některých případech tyto organizace dostávají stovky tisíc liber ročně,“ dodala. „To je hlavním zdrojem jejich příjmů," uvedla Ruddová, podle které dárci nemusí znát nebo podporovat celou agendu jednotlivých organizací. „Některé islámské extremistické organizace líčí samy sebe jako charitu, čímž zvyšují svou důvěryhodnost a využívají důrazu, který islám klade na charitu,“ řekla.

Finanční dary ze zahraničí pro většinu islamistických organizací ve Velké Británii nejsou hlavním zdrojem příjmů. Za tyto peníze ale mohou budoucí imámové studovat na konzervativních institucích. „Někteří z nich se potom radikalizují,“ píše se ve zprávě.

Opozice vládu kritizuje, obviňuje ji, že se pokouší zprávu o financování extremismu utajit. The Independent cituje slova spolupředsedkyně Strany zelených Caroline Lucasovou, podle které je shrnutí zprávy „naprosto vágní“ a chování vlády označila za „naprosto nepřijatelné“.

Zveřejnění všech informací žádá také šéf Liberálních demokratů Tim Farron. „Vláda si myslí, že se spokojíme jen s tím, co chce ona sama zveřejnit. Nemůžeme vyřešit příčiny terorismu, když nebudeme vědět, které země to financují. Když mezi nimi budou i Saúdská Arábie či Katar, je třeba jména našich údajných spojenců bez váhání zveřejnit,“ zlobí se.

Haras Rafiq z organizace Quilliam, která bojuje proti extremismu, obvinil vládu, že „zakrývá“ svá zjištění kvůli zemím jako Saúdská Arábie, Katar a Kuvajt, které staví mešity, kde k radikalizaci dochází. Podle některých kritiků může zpráva identifikovat charity a instituce, které získaly finance přímo od britské vlády.