Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Projednávání reformy Obamacare v Senátu bylo znovu odloženo

Senát USA
Senát USA
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Návrh zákona, který má nahradit systém zdravotního pojištění Obamacare, byl v americkém Senátu opět odložen. Republikánská verze reformy v květnu prošla jen Sněmovnou reprezentantů, kde mají republikáni výraznější většinu.

Předpokládalo se, že Senát bude o návrhu jednat příští týden. Důvodem k novému pozdržení je ohlášená absence republikánského senátora Johna McCaina (80), který se zotavuje z chirurgického zákroku, při němž mu byla odstraněna pěticentimetrová krevní sraženina nad levým okem. Senátor se v minulosti třikrát léčil s rakovinou kůže, připomněly tiskové agentury.

"Zatímco se bude John zotavovat, Senát bude pokračovat ve své práci... a pozdrží projednávání" reformy, řekl šéf republikánské většiny v americkém Senátu Mitch McConnell. Kdy by se měl Senát ke zdravotní reformě vrátit, ale neuvedl.

Nahradit program zdravotního pojištění zavedený bývalým prezidentem Barackem Obamou bylo jedním z hlavních bodů kampaně jeho nástupce Donalda Trumpa. Ve stočlenném Senátu ale zasedá jen 52 republikánských poslanců, a tak je nebezpečí odporu vůči reformě podstatně větší než ve sněmovně.

Proti republikánskému návrhu zákona hodlá hlasovat všech 48 demokratů a rovněž liberální republikánská senátorka Susan Collinsová ze státu Maine a konzervativní senátor Rand Paul z Kentucky. V případě rovnosti hlasů rozhoduje stanovisko šéfa horní komory, jímž je viceprezident Mike Pence.

Ani v McCainově přítomnosti ale podle agentury AP není schválení v Senátu jisté, protože vážné výhrady vůči textu má dalších šest republikánských poslanců. Víc než dva "disidenty" ve svém táboře si senátní republikáni nemohou dovolit.

Proti revizi Obamacare se staví jak část republikánské konzervativní pravice, které navrhovaná reforma nestačí, tak i liberálněji orientovaní senátoři, kteří požadují koordinaci postupu s demokraty.

Republikánský návrh omezuje státní subvence pro program Medicaid zaměřený na podporu sociálně slabých Američanů. Na rozdíl od sněmovního textu ten senátní ponechává část subvencí umožňujících přístup ke zdravotnímu pojištění nejchudším obyvatelům země. Nezávislé organizace odhadly, že pokud by se návrh sněmovny stal zákonem, o pojištění by během několika let mohlo přijít okolo 20 milionů Američanů.

Témata:  USA John McCain Donald Trump Senát USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy