Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Kamčatky udeřilo silné zemětřesení

Seismograf, ilustrační fotografie
Seismograf, ilustrační fotografie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

New York - Podmořské zemětřesení o síle 7,8 stupňů Richterovy škály udeřilo mezi Aleutskými ostrovy u americké Aljašky a ruským poloostrovem Kamčatka v Tichém oceánu. Původně udávanou nižší hodnotu hodnotu 7,4 a 7,7 stupně stupně zvýšila na 7,8 stupňů Richterovy škály americká vědeckovýzkumná vládní agentura USGS.

Otřesy začaly v 1:34 SELČ asi 200 kilometrů od vesnice Nikolskoje na Beringově ostrově u pobřeží Kamčatky, píše agentura Reuters. Epicentrum se nacházelo na západ od ostrova Attu, nejzápadnějšího a největšího ze skupiny Komandorských ostrovů patřících Rusku, které jsou nejzápadnější výspou Aleutských ostrovů, součásti americké Aljašky.

Zemětřesení nebylo příliš hluboké, jen asi 10 km pod mořským dnem. Nezpůsobilo větší škody, protože propuklo daleko od pevniny.

Úřady vydaly varování před vlnami cunami pro oblasti, které se nacházejí ve vzdálenosti 300 kilometrů od epicentra zemětřesení. Ty ale pravděpodobně nezasáhly východní pobřeží Kamčatky, které je vzdálené asi 500 kilometrů.

Po zemětřesení následovaly dodatečné otřesy, některé dosahovaly až pěti stupňů Richterovy škály. Žádné oběti na životech hlášeny nejsou. Zemětřesení v této oblasti jsou velmi častá.

Témata:  zemětřesení Aljaška

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy