Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán propustil z vazby na kauci prezidentova bratra

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - V Íránu propustili z vazby Hosejna Ferejdúna, mladšího prezidentova bratra, který byl zatčen za finanční delikty. Musí zaplatit kauci v přepočtu 210 milionům korun. Íránská agentura ISNA napsala, že soud přijal kauci, i když původně žádal 500 miliard ríjálů (300 milionů Kč).

O zatčení Ferejdúna informovalo v neděli íránské ministerstvo spravedlnosti s tím, že prezidentům příbuzný skončil ve vazbě, protože nebyl schopen zaplatit požadovanou kauci. Mluvčí ministerstva řekl, že pokud se zadrženému podaří peníze získat, bude na svobodě, avšak proces s ním bude pokračovat.

Prezident Rúhání má tři sestry a jediného bratra, který působil také jako jeho poradce. Hosejn Ferejdún používá na rozdíl od prezidenta stále rodinné jméno Ferejdún, prezident však přijal jméno Rúhání později ve své politické kariéře. Ještě v 80. letech se podepisoval jako Hasan Ferejdún Rúhání, později zůstal jenom u jména Hasan Rúhání.

Jméno Hosejna Ferejdúna se objevuje asi rok v kauzách týkajících se finančních, zejména bankovních podvodů.

Generální kontrolor před rokem tvrdil, že prezidentův bratr prosadil do čela banky Refah svého blízkého spolupracovníka Alího Sedghího, který byl obviněn z četných finančních přestupků. Později byl z vedení banky odvolán. Hosejna Ferejdúna se podle íránských zdrojů týká také aféra šéfa banky Mellat zadrženého za korupci.

Témata:  Írán Hasan Rúhání

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy