Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kalifornie navzdory Trumpovi, prodloužila platnost zákona o ochraně klimatu

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Los Angeles - Ačkoli americký prezident Donald Trump pařížskou dohodu o ochraně klimatu vypověděl, kalifornský zákonodárný sbor v pondělí prodloužil do roku 2030 platnost zákona o ochraně klimatu. Ten omezuje emise skleníkových plynů a ukládá průmyslovým podnikům žádat povolení k vypuštění každé tuny oxidu uhličitého do ovzduší.

Prodloužení zákona, jehož platnost měla skončit v roce 2020, podpořily obě komory kalifornského parlamentu. Stoupenci zákona museli překonat protesty radikálních ekologických organizací, podle nichž není legislativa dostatečně agresivní.

Zákonodárci rovněž schválili další zákon, který v největším státě USA nařizuje monitoring ovzduší v okolí velkých zdrojů znečištění.

Trump má vůči ekologickým iniciativám nedůvěru a opakovaně tvrdí, že realizace ustanovení pařížské klimatické dohody by v USA blokovala vytvoření nových pracovních míst a bránila rozvoji průmyslu. V poslední době se ale z Bílého domu ozývají hlasy, že prezident svůj odpor k pařížské klimatické dohodě zmírnil a hledá cestu ke kompromisu.

Témata:  USA Donald Trump Los Angeles

Aktuálně se děje

9. května 2024 15:16

Bělorusko se zúčastní jaderného cvičení spolu s Ruskem, oznámil Putin

Bělorusko oznámilo, že na příkaz prezidenta Alexandra Lukašenka zahájilo nečekanou inspekci svých nosičů nestrategických jaderných zbraní. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy