Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dohoda s Íránem začíná mít trhliny, USA zváží další sankce

Íránská raketa
Íránská raketa
Foto: Reprofoto YouTube

Teherán - Íránský parlament dnes zahájil proceduru, která má podpořit balistický program země a elitní jednotky Kuds. Ty odpovídají za zahraniční operace revolučních gard a operují hlavně v Sýrii a Iráku. USA na to patrně odpoví zavedením nových sankcí.

Text zákona předpokládá, že vláda poskytne v přepočtu 5,9 miliardy korun na balistický program a stejnou sumu jednotkám Kuds, které spadají pod revoluční gardy a jsou zapojeny do boje proti terorismu, jak tvrdí Írán.

Americký prezident Donald Trump při své předvolební kampani označoval dohodu z roku 2015, která se týká hlavně íránského jaderného programu, za nejhorší, jaká byla kdy podepsána, a hrozil, že ji nechá zrušit. V pondělí administrativa oznámila, že dohodu rušit nebude, ale že zavede sankce kvůli balistickému programu a aktivitám Íránu na Blízkém východě.

Podle agentury AP Spojené státy uznávají, že Írán dohodu z roku 2015 technicky plní, ale ministr zahraničí Rex Tillerson tvrdí, že "Írán nedodržuje ducha dohody". Podle AP se USA budou snažit "přejednat" se spojenci ty body dohody, které považují za problematické - to je hlavně vypršení lhůt pro omezení vývoje íránského jaderného programu.

"Předpokládáme zavedení nových sankcí, které se budou týkat íránských balistických střel," citovala agentura AFP svůj zdroj z Bílého domu. Sankce se mají týkat také íránského programu vývoje rychlých člunů, které Írán používá v Perském zálivu, jímž vedou zásadní trasy ropných tankerů. Z minulých měsíců jsou známy incidenty mezi těmito čluny a americkými plavidly.

Témata:  Írán USA rakety

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy