Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský obchodník se zbraněmi But si odpykává 25 let. Teď dostal další trest

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Washington - Ruský obchodník se zbraněmi Viktor But si v USA odpykává 25 let vězení. V cele si pak začal vyrábět alkohol, za což dostal dalších 40 dnů. Ihned se ozval jeho právník s tím, že kázeňský trest je nespravedlivý.

But podle advokáta vyráběl v cele kombuchu, tedy lehce perlivý fermentovaný nápoj vzniklý z oslazeného čaje, aby si léčil žaludeční potíže.

"V USA je to velice populární pití. Můj klient si je připravoval po několik měsíců. Nápoj pili i další vězni, jakož i dozorci. Ale najednou do cely vtrhla inspekce s nějakým složitým přístrojem a prohlásila, že Viktor vyrábí alkohol. Jestli tam (v nápoji) nějaký alkohol byl, tak šlo o setiny či tisíciny promile. Ale i tak jej zbavili jistých výhod, které si zasloužil za dobré chování, a k trestu mu přidali 40 dní," postěžoval si právník v listu Izvestija.

Butovi podle něj za jiný kázeňský přestupek v podobě telefonického rozhovoru s novinářem z televize RT hrozí další prodloužení trestu, až o 54 dnů. Mohl by také přijít o privilegie, jakým je možnost telefonovat a nakupovat ve vězeňském obchodu.

"To je rozhodně nepříjemné. V budoucnu si můj klient bude muset dvakrát rozmyslet, zda poskytne rozhovor ruským médiím, aby se nevystavil negativním následkům," připustil obhájce.

But (50), který se stal předobrazem knihy a filmu Obchodník se smrtí, byl zatčen v roce 2008 v Thajsku a později přes protesty Ruska vydán do USA. K 25 letům vězení byl odsouzen v roce 2011 za spiknutí s cílem zabít občany USA, za obchodování se zbraněmi a podporu teroristické organizace.

Podle obžaloby But na schůzce s údajnými členy kolumbijského povstaleckého hnutí FARC v Bangkoku souhlasil, že jim prodá 100 raket země-vzduch a 5000 pušek AK-47. Za členy FARC se vydávali američtí agenti.

Témata:  USA věznice Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy