Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V těchto státech působí Islámský stát. Oblast působnosti je pořád hrozivá

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Washington – V červnu roku 2014, téměř před dvěma lety, Islámský stát (IS) vyhlásil svůj kalifát v srdci Středního východu. Deník Wall Street Journal na svém serveru ale nyní zmapoval, jak se od té doby Islámský stát navzdory své původní strategii rozšířil do míst po celém světě.

Jak deník vysvětluje, ačkoliv existují informace o frakcích IS po celém světě, často jsou neúplné a někdy ani není příliš jasné, nakolik danou frakci IS oficiálně podporuje a jaké jsou jejich společné vazby.

Tak či onak jsou ale tito spojenci IS „plodnými distributory propagandistických materiálů online včetně videí zachycující popravy rukojmích, bojový výcvik a výhrůžky západním zemím. Zde je proto přehled některých spojenců IS, kteří se zatím objevili."

Libye

Jak deník uvádí, spojence IS lze najít v Provincii Tripoli, Barqa (Kyrenaika) a Fezzán. Podle libyjské zpravodajské služby a USA má zdejší IS asi 5 tisíc členů.

Islámský stát se zde podle deníku usadil po svržení diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011, kdy využil následného zmatku a politického rozkolu.

Z těchto skupin se postupně stala nejaktivnější skupinou Provincie Tripoli, protože jde o nejlidnatější oblast v Sýrii; ostatní skupiny zase mají přístup k velkým zásobám ropy. Teroristé také získali kontrolu nad městem Syrta, což je jediné město mimo území Sýrie a Iráku, které je pod kontrolou teroristů z IS.

Jemen

Deník s odkazem na analytiky uvádí, že jemenská základna IS, Provincie San'á, čítá řádově stovky členů. Poprvé se v Jemenu ozbrojenci z IS objevili v březnu roku 2015, kdy „využili bezpečnostní vakuum, které vzniklo po válce mezi vojenskou koalicí vedenou Saúdskou Arábií a šíitskými rebely".

Skupina se zde přihlásila k bombovým útokům na mešity v jemenském hlavním městě San'á. Podle deníku jsou lidé hlásící se k IS zejména zběhy od Al Kajdy na Arabském poloostrově, což je extrémně nebezpečná odnož známé Al Kajdy.

Egypt

K IS se v roce 2014 přihlásila také největší nezávislá ozbrojená skupina v Egyptě, která se původně nazývala Ansár Bait al-Maqdis, dnes známá jako Sinajská provincie. Podle deníku je aktivní zejména v severní části Sinajského poloostrova a má řádově tisíce členů. Mezi její členy se řadí zejména egyptští džihádisté, kteří původně bojovali v Afghánistánu a Iráku. Přidali se také místní beduíni a zběhové z Al Kajdy.

Deník varuje, že útoky této skupiny se postupně „stupňují s ohledem na sílu a rafinovanost: v červenci 2015 provedla koordinovanou vlnu sebevražedných útoků proti egyptským vojenským stanovištím na Sinaji a pustila se do bojů s vládními bezpečnostními jednotkami, při kterých zabila minimálně 21 vojáků. O tři měsíce později se přihlásila k sestřelení ruského dopravního letadla a zabití všech 224 lidí na palubě."

Další oblasti

V roce 2015 IS založil novou provincii v Afghánistánu, Provincii Khorasan, která nyní podle deníku má tisíce členů.

V Nigérii se v březnu roku 2015 k IS přihlásila teroristická skupina Boko Haram, která následně oficiálně změnila své jméno na Provincie Islámského státu ve Východní Africe. Podle odhadů nigerijské vlády má tato skupina tisíce členů. Skupina proslula zejména svými hromadnými únosy.

V Saúdské Arábie je IS zastoupen Provincií Najd, která podle deníku od května roku 2015 zabila celkem 50 lidí a podle expertů má stovky členů. Svou Kavkazskou provincii pak IS má v Rusku, ale počet jejích členů není známý.

Témata:  Islámský stát terorismus terorismus v Nigérii

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy