Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump si vynutil hlasování o Obamacare, zrušit se ji ale asi nepodaří

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Senát amerického Kongresu bude hlasovat o reformě Obamacare počátkem příštího týdne. Předpokládá se ale, že zákon neprojde. Jsou proti němu demokraté, ale i liberálnější křídlo republikánů.

Podle šéfa senátní frakce republikánů Mitche McConnella se bude hlasovat "na žádost prezidenta a viceprezidenta a po konzultaci se senátory."

Původní plán na zrušení a okamžitou náhradu reformy padl, když se republikáni v pondělí nedopočítali 50 senátorských hlasů, potřebných ve stočlenné horní komoře k přehlasování odporu demokratů.

Když záměr zrušit a nahradit Obamovu reformu nevyšel, rozhodlo se vedení republikánů s podporou Donalda Trumpa odhlasovat alespoň konec Obamacare s tím, že náhrada bude dojednána během dvou příštích let.

Ani tento plán ale zřejmě příští týden neprojde, protože proti se postavila aljašská senátorka Lisa Murkowská, její kolegyně Shelley Mooreová Capitová ze Západní Virginie a Susan Collinsová ze státu Maine.

Několik další členů Senátu má podle AP ze zrušení Obamacare bez náhrady vážné obavy. Výpadek nynějšího systému zdravotního pojištění by podle nich mohl způsobit chaos.

Trump chce nynější pro něj tak nepříznivou situaci vyřešit tím, že počká, až Obamacare sama od sebe "padne". Experti ale o možnosti samovolného kolapsu Obamovy reformy pochybují a spolupráce demokratů a republikánů, hluboce a dlouhodobě rozdělených v názorech na zdravotnictví, je navíc v nedohlednu. Spíš prý lze očekávat kroky zaměřené na řešení dílčích problémů a hlavně na stabilizaci trhu zdravotního pojištění, který debaty o osudu Obamacare poškodily.

Témata:  USA Donald Trump Kongres Spojených států amerických (United States Congress)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy