Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezletilá dívka utekla z Německa k IS. Zadržela ji irácká armáda

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Mosul - Iráčtí policisté zřejmě zadrželi šestnáctiletou Němku, která před rokem utekla ze svého domova nedaleko Drážďan s úmyslem přidat se k samozvanému Islámskému státu. Původně její stopa zmizela v tureckém Istanbulu. Nejde o první ženu, která byla v Iráku takto zadržená.

Německý bulvární deník Bild spekuluje o možném znovunalezení zmizelé šestnáctileté Němky. Ta pochází z východoněmeckého Saska a zem se po ní slehla loni v červenci. Dívka měla utéct k bojovníkům samozvaného Islámského státu (IS) na území Iráku. 

Podle médií se nyní zjevila v ruinách dobytého Mosulu. Dívka se objevila na snímcích, které ji zachycují jako zadrženou iráckou policií.  Fotografie obletěla sociální média po celém světě. Podle serveru Independent je však totožnost dívky stále nejasná. Věří se ale v to, že jde skutečně o Lindu W., která před rokem opustila svůj domov Pulsnitz nedaleko Drážďan. 

Úřady v loňském roce ztratily Lindinu stopu v Istanbulu. Reportér Bildu Bjorn Stritzel na svém twitteru uvedl, že podle jeho zdrojů od rebelů byla Linda držena v syrské provincii Idlib islámskými rebely sympatizujícími s IS. Následně měla být propašována do samosvaného kalifátu. 

Dle jeho slov rebelové znali dívčino jméno, sám reportér viděl několik jejich fotek. Nové fotky jeho domněnky jenom potvrdily. Není ale jasné, kdy se měla Linda dostat do Mosulu. Město bylo obléháno od loňského října. Obléhání a dobývání města trvalo několik měsíců, město zcela zničilo a vyhnalo na 1 milion lidí. Minulý týden oznámil irácký premiér Haider al-Abadi, že IS byl poražen. 

Střety mezi islamisty a iráckými jednotkami však nadále pokračují v několika málo částech města. Úřady se obávají dalších útoků spících buněk islamistů ve městě. 

Celkem se do služeb IS mělo dát na 5 německých dívek. Všechny byly zadržené iráckými bezpečnostními jednotkami. Dobrovolníci ze zahraničí, kteří se nechali naverbovat do řad islamistů, často končili v předních bojových liniích nebo působili jako sebevražední atentátníci. Odhaduje se, že až 27 tisíc cizinců přicestovalo jen do Sýrie, aby sehráli svou roli v tamní občanské válce. 

Témata:  Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy