Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruský bloger navštívil Náhorní Karabach, půjde do vězení

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Baku/Moskva/Minsk - Ruský bloger Alexander Lapšin, který bez víz navštívil enklávu Náhorní Karabach, dostal v Ázerbajdžánu tři roky vězení. Případ před časem zhoršil vztahy mezi Ruskem a Běloruskem.

Lapšina, který je občanem Ruska a Izraele, letos v únoru k potrestání v Ázerbájdžánu vydalo Bělorusko.

Běloruská policie zadržela Lapšina na základě ázerbájdžánského zatykače loni v prosinci. Rusko před jeho vydáním do Baku opakovaně varovalo s tím, že "únos" známého blogera poškodí rusko-běloruské vztahy. Moskva energicky protestuje proti vydávání svých občanů do třetích zemí.

Lapšin navštívil Náhorní Karabach v letech 2011 a 2012 bez ázerbájdžánského povolení a publikoval z enklávy informace, které podle soudu urážely ázerbájdžánský lid. Bloger se za obsah svých textů omluvil, prohlásil ale, že jeho skutky byly morálním prohřeškem, nikoli kriminálním činem.

Spor o Náhorní Karabach, ázerbájdžánskou oblast osídlenou Armény, rozděluje Ázerbájdžán a Arménii od konce 80. let. Krvavá válka, která vyústila ve faktické odtržení arménské enklávy, skončila v polovině 90. let zastavením palby, ale klid na linii příměří prakticky nikdy nebyl.

Témata:  Ázerbájdžán Náhorní Karabach Bělorusko věznice

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy