Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záhadná vražda v Kyjevě: Novinářova smrt není vysvětlená dodnes

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev - V centru Kyjeva se dnes sešli lidé, aby uctili památku zavražděného novináře Pavla Šeremeta. Investigativní reportér listu Ukrajinska pravda před rokem zahynul při výbuchu trhaviny umístěné v jeho autě. Jeho smrt není dosud objasněna.

Pozůstalí, přátelé a kolegové novináře se dnes sešli na místě, kde Šeremetův vůz explodoval. Pak prošli centrem metropole k sídlu prezidentské kanceláře, k budově ministerstva vnitra a k policejnímu ředitelství. Při demonstraci požadovali, aby policie dopadla nejen bezprostředního vykonavatele činu, ale i jeho organizátory.

Bělorus Šeremet, který měl kromě běloruského i ruské občanství, byl známým žurnalistou, publikoval na Ukrajině, v Bělorusku a v Rusku. V 90. letech byl v běloruské vlasti odsouzen za kritiku prezidenta Alexandra Lukašenka. Před pronásledováním uprchl do Ruska, kde se stal hvězdou televizních obrazovek.

Posledních pět let pracoval Šeremet na Ukrajině, kde podporoval reformy a zaměřoval se na korupci, oligarchy a zlořád. Býval i velkým přítelem ruského opozičního politika Borise Němcova, zavražděného předloni v Moskvě.

O důvodech Šeremetovy vraždy a o pachatelích se jen spekuluje. Média tento čin spojují s pokusy destabilizovat situaci na Ukrajině; za možné pachatele bývají označováni ukrajinští nacionalisté, ruští agenti nebo korupčníci, které Šeremet ve svých textech pranýřoval.

Ukrajinské ministerstvo vnitra dnes při příležitosti prvního výročí vraždy otevřeně přiznalo, že výsledky vyšetřování jsou prakticky nulové. Byla vypsána odměna 200.000 hřiven (asi 175.000 korun) za jakoukoli informaci vedoucí k odhalení vrahů a k vyšetřování byli přizváni poradci z USA a Německa.

Témata:  Ukrajina novináři EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy