Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sankce USA vůči Íránu jsou podle Ruska neopodstatněné

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Moskva považuje nové sankce USA vůči Íránu za neopodstatněné. Podle Michaila Uljanova, který řídí na ruském ministerstvu zahraničí odbor nešíření a kontroly zbraní, USA navíc "velmi špatně plní" své závazky z jaderné dohody s Íránem.

Informovala o tom dnes agentura Ria Novosti. USA v úterý rozšířily sankce vůči Íránu kvůli íránskému balistickému programu.

Washington rozhodnutí zdůvodnil tím, že Teherán provozuje "zákeřné operace" na Blízkém východě, které podkopávají "pozitivní přínos" jaderné dohody z roku 2015.

Íránský parlament v úterý zahájil proceduru, která má podpořit íránský balistický program a elitní část revolučních gard. Írán pravidelně testuje své rakety, což podle některých západních zemí porušuje jeho dohodu podepsanou se šesticí států v roce 2015.

USA v reakci na íránský balistický program a další sporné činnosti Teheránu rozšířily svůj sankční seznam o 18 nových íránských firem, organizací a osob.

Jadernou dohodu Teherán uzavřel v roce 2015 se šesti mocnostmi, včetně USA za bývalého prezidenta Baracka Obamy. Irán v ní slíbil, že omezí svůj jaderný program výměnou za uvolnění dlouholetých mezinárodních sankcí.

Témata:  Rusko Írán USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy