Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump má smůlu? Muslimský starosta Khan pro něj červený koberec odmítá

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Londýn - Londýnský starosta Sadiq Khan pro americkou CNN potvrdil svá dřívější slova na adresu očekávané státní návštěvy amerického prezidenta Donalda Trumpa. Khan si myslí, že by britská vláda neměla rozvíjet červený koberec a nejradši by byl, kdyby ke státní návštěvě vůbec nedošlo. Trumpova návštěva byla odložena až na rok 2018.

Americká stanice CNN informuje o pokračujícím sporu mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a starostou Londýna Sadiq Khanem. Ten vyzývá britskou vládu, aby zrušila plánovanou státní návštěvu amerického prezidenta. Důvodem mají být mimo jiné dva kritické příspěvky Trumpa na sociální síti twitter na adresu londýnského starosty. 

"Státní návštěva je něco jiného než normální běžná návštěva. A v době, kdy je politika amerického prezidenta v takové míře v rozporu s tou naší, si nejsem jistý, zda je vhodné, aby naše vláda rozvíjela červený koberec," zopakoval své podobně laděné dřívější prohlášení Khan pro CNN.

Bílý dům minulý týden odložil státní návštěvu až na rok 2018. Odklad návštěvy souvisí s obavami, že ve městě můžou na Trumpa čekat masové protesty. Státní návštěvu britská premiérka Maoyvá Trumpovi slíbila i na summitu G20 v Hamburku. Státní návštěva zahrnuje i přijetí u královny. 

"Pokud si z jakéhokoliv důvodu myslíte, že není možné být zároveň Muslimem a hrdým zápaďanem, rád vás vyvedu z omylu, ať už jste reportér CNN nebo Donald Trump," uvedl Khan. 

Trump starostu kritizoval za jeho reakci na teroristické útoky na London Bridge. Americký prezident se přitom ve svém příspěvku dopustil špatné interpretace Khanových slov. Na tento fakt reagoval Trump dalším tweetem, ve kterém starostu obvinil z toho, že se "pateticky vymlouvá". 

 "Je mnoho věcí, ve kterých se Donald Trump mýlí," dodal Khan v minulosti pro britský kanál Channel 4. Úřadující americký velvyslanec v Londýně Lews Lukens se už dříve za Khana postavil a na twitteru chválil jeho zvládnutí teroristických útoků. Khan je prý zárukou "silného vedení" města. 

V normálních časech by takové poselství solidarity bylo jistě vítané, ale příznivci amerického prezidenta udělali z celé záležitosti obří kauzu. Velvyslance Lukense obviňovali z neloajality. Té se měl dopustit, když podpořil cizího muslimského úředníka před americkým prezidentem. Nespokojení Američané dokonce požadovali Lukensovo stažení z Británie.

Celou šarvátku odstartovalo Khanovo nedělní prohlášení. V něm doufal, že teroristé nevyhrají. "Londýňané uvidí v ulicích posílenou přítomnost policistů dnes a dalších několik dní. Není zde žádný důvod být znepokojený," uvedl. 

"Nejméně 7 mrtvých a 48 zraněných při teroristickém útoku a starosta Londýna říká, že zde není důvod být znepokojený!" napsal rozčilený Trump na svůj twitter. Kancelář starosty na příspěvek nejprve nereagovala, sdělila jen, že má na práci mnohem důležitější věci než je reagování na Trumpův špatně informovaný tweet. Šarvátku odmítá komentovat britská premiérka Theresa Mayová. 

"Sadiq Khan dělá dobrou práci a nebylo by správné říkat cokoliv jiného - dělá svou práci dobře," řekla premiérka britským reportérům. 

Mluvčí Bílého domu Sarah Huckabee Sandersová odmítá, že by si Trump měl vybrat Khana jako oběť proto, že je Muslim. Tato nařčení jsou prý "naprosto absurdní". Podle ní navíc Trump Khanova slova nijak nedezinpretoval. "Nemyslím si, že to je pravda. Domnívám se, že média se to snaží otočit tímto směrem. To zásadní je, že zde existuje důvod mít obavy. Čelíme konstantním útokům nejen tam, ale všude ve světě," uvedla. 

Témata:  Donald Trump Londýn Sadiq Khan

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy