Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo se pokusí snížit emise naftových vozů

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Berlín - Zákazy jízd naftových aut v německých městech má odvrátit plán, který zahrnuje snížení emisí prostřednictvím úpravy softwaru. Oficiálně má být představen začátkem příštího měsíce, uvedla agentura Reuters.

V některých německých městech se v poslední době objevily návrhy na zákaz jízdy naftových aut. Spolková vláda nicméně dala najevo, že se jí takový postup nelíbí. "Cílem je vyhnout se zákazům jízdy," uvedl tento týden jeden z mluvčích ministerstva životního prostředí.

Podle zdrojů Reuters by podle nového plánu měly být upraveny naftové automobily všech značek podléhající normám Euro 5 a Euro 6. Softwarové úpravy by měly zajistit snížení emisí oxidů dusíku o zhruba 20 procent, náklady na realizaci plánu v Německu by přitom neměly překročit dvě miliardy eur (zhruba 52 miliard Kč).

Německá vláda ve středu oznámila, že na 2. srpna svolala schůzku s vedoucími představiteli domácích automobilek, na které se budou řešit kroky ke snížení emisí naftových vozů. Schůzky by se měli zúčastnit i zástupci těch spolkových zemí, které jsou významnými centry automobilového průmyslu, nebo pociťují obzvlášť velké dopady emisí naftových aut.

Automobilky Audi a BMW už v červnu v rámci dohody o snižování emisí se spolkovou zemí Bavorsko slíbily technické úpravy u statisíců naftových aut v Německu. Automobilka Daimler tento týden oznámila, že za účelem snížení emisí provede úpravy u více než tří milionů dieselových aut Mercedes-Benz, které jezdí po evropských silnicích. Automobilka Audi svolá až 850.000 naftových vozů.

Témata:  auto automobilový průmysl Audi

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy