Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané se chystají na zatmění slunce. Hotely jsou přeplněné

Slunce
Slunce
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Washington - Obyvatelé Spojených států odpočítávají poslední měsíc, který je dělí od prvního úplného zatmění Slunce od roku 1918.

V pásu, odkud bude v srpnu úplné zatmění v USA pozorovatelné, žije 12 milionů lidí, několik dalších milionů se pak do oblasti chystá, aby si podívanou nenechali ujít. Portál Space.com očekávané šílenství, které zřejmě bude jedinečný úkaz doprovázet, přirovnal k zombie apokalypse.

"Bude to, doufejme, menší krveprolití, ale oživlé mrtvoly nepotřebují pravidelnou stravu, spánek a toalety," uvedla členka Americké astronomické společnosti Angela Specková z Marylandské univerzity s tím, že turisté mířící za zatměním se naopak bez výše zmíněného servisu neobejdou.

Úplné zatmění 21. srpna bude bezpochyby velkou událostí, neboť Spojené státy na něj čekají takřka sto let. Kontinentální část USA sice úplné zatmění zažila i v únoru 1979, tehdy ale pás, ze kterého je pozorovatelné úplné zakrytí Slunce Měsícem, prošel jen přes několik severních a severozápadních států. Význam tohoto zatmění je proto v médiích snižován. Nyní ale bude situace zcela jiná, neboť úplné zatmění bude postupovat od oceánu k oceánu napříč celými Spojenými státy.

Úplné zatmění bude v srpnu viditelné ze 14 amerických států a z pěti jejich metropolí. Obyvatelé ostatních států USA budou moci pozorovat jen částečné zatmění, kdy zpoza Měsíce bude vystupovat sluneční srpek.

Témata:  USA Slunce 1 zatmění slunce

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy