reklama

Informoval o tom deník The Washington Post s odvoláním na záznamy amerických tajných služeb o rozhovorech ruského velvyslance v USA Sergeje Kisljaka s jeho nadřízenými v Moskvě.

Vztah Sessionse k Rusku během voleb vyvolává dlouhodobě rozpory. Sessions nejdříve popíral, že by s ruskými vládními činiteli jednal, následně uvedl, že se s Kisljakem sice setkal, ale volební záležitosti s ním neřešil. To potvrdil také před senátním výborem pro dohled nad tajnými službami, který prošetřuje roli Ruska v prezidentských volbách ve Spojených státech.

The Washington Post ale nyní napsal, že záznamy amerických tajných služeb o komunikaci Kisljaka s Moskvou udávají, že velvyslanec nadřízeným sdělil, že se Sessionsem diskutoval o kampani včetně politických záležitostí významných pro Rusko. Deník poznamenal, že Kisljakovy informace, které má od někdejších i současných amerických činitelů, jsou v rozporu se Sessionsovým tvrzením.

Nesoulad v postojích Kisljaka a Sessionse ale podle zdrojů The Washington Post ještě neznamenají, že ministr spravedlnosti senátorům lhal. Velvyslanec totiž mohl témata schůzky při komunikaci s Moskvou špatně charakterizovat, případně zveličit.