Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krejčíř dostal opasek s elektrošokem. Je to nedůstojné, říká jeho advokát

Radovan Krejčíř
Radovan Krejčíř
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Johannesburg - Jihoafrický server news24 dnes informoval o tom, že český podnikatel Radovan Krejčíř musí během soudních líčení v Jihoafrické republice většinu času nosit pouta na rukou i na nohou. Navíc má také speciální opasek, který mu může dát elektrošok, pokud by se pokusil o útěk. 

Podle serveru se dnes u soudu vedla debata právě o přípustnosti podobných bezpečnostních opatření. Krejčíř a další čtyři osoby čelí v případu obžalobě z vraždy podnikatele libanonského původu Sama Issy.

Krejčíř nosí elektrošokový opasek nosí kolem pasu těsně nad kalhotami. Tvrdí, že mu zařízení způsobilo zranění, která mu neumožňují pohodlně sedět. Během dnešního jednání dokonce v jeden moment stanul a vyhrnul si tričko, aby soudci ukázal rány. Podle Krejčířova advokáta Cliffa Alexandera nošení pásu zasahuje klientovu důstojnost.

Proti tomu se však ohradil prokurátor Lawrence Gcaba, který sice uznává, že pětice obžalovaných má nárok na spravedlivý soud a nezasahování do svých práv. Dodal však, že je přesvědčen, že jde o výjimečný případ, který vyžaduje výjimečná opatření. Soudce chce o nutnosti a přípustnosti opatření rozhodnout do pátku.

Issa, přezdívaný Black Sam (Černý Sam) nebo Cripple Sam (Mrzák Sam), byl považován za Krejčířova pobočníka a podle jihoafrických médií obchodoval s drogami. Český podnikatel podle prokurátora dlužil Issovi peníze a raději ho dal zavraždit, než aby mu je musel vracet. Čech jakoukoli vinu odmítá. Případ se před soud dostal loni v únoru.

Témata:  Radovan Krejčíř Jihoafrická republika

Aktuálně se děje

7. května 2024 16:58

Lipavský předvolal ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům

Ministerstvo zahraničí v pondělí předvolalo ruského velvyslance kvůli kybernetickým útokům na české instituce a kritickou infrastrukturu. Česko už v minulém týdnu uvedlo, že z nich podezřívá ruského státního aktéra APT28.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy