Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britský řetězec supermarketů Asda možná koupí B&M

Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie
Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Londýn - Britský řetězec supermarketů Asda zvažuje koupi rychle expandující sítě diskontních prodejen B&M European Value Retail.

Dceřiná společnost amerického maloobchodního gigantu Wal-Mart by za B&M mohla nabídnout asi 4,4 miliardy liber (128 miliard Kč), napsal nedělník The Sunday Times. Mluvčí žádné z obou firem se agentuře Reuters ke zprávě nevyjádřili.

Podle listu Asda teprve začala zvažovat nabídku na B&M a objednala si u externích analytiků prozkoumání takového kroku. Asda co do tržeb zaostává za svými největšími konkurenty Tesco a Sainsbury a podle neidentifikovaného zdroje listu by převzetí B&M jednak snížilo její závislost na prodeji potravin, a také by jí zajistilo nový prodejní kanál pro její oděvní značku George.

B&M byla založena v roce 1978 a dlouhou dobu fungovala jako malý prodejce potravin v severozápadní Anglii. Firmu převzali v roce 2004 bratři Arorové a od té doby se její síť rozrostla z pouhých 20 prodejen na nynějších 540 a stala se předním řetězcem prodejen smíšeného zboží v Británii.

Tržby B&M loni překročily dvě miliardy liber a firma má nyní přes 22.000 zaměstnanců. Od roku 2012 je v čele její správní rady bývalý výkonný šéf společnosti Tesco Terry Leahy.

Témata:  obchody ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:36

Langšádlová končí ve vládě. TOP 09 oznámila, že podá demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy