Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Finanční situace Britů se rapidně zhoršuje, domácnosti si nemohou dovolit velké nákupy

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Finanční situace britských domácností se podle konzultační společnosti IHS Markit v červenci zhoršila nejrychlejším tempem za tři roky. Prudký vzestup inflace Británie pociťuje od loňského referenda o vystoupení země z Evropské unie.

Domácnosti si nemohou dovolit velké nákupy, jako je osobní automobil, dovolená či domácí přístroje. 

Index finanční situace domácností v červenci klesl na 41,8 bodu z červnových 43,7 bodu a byl nejníže od července 2014. Potvrdil se tím trend rychlejšího růstu inflace než platů. Jak uvedl ekonom společnosti Tim Moore, obavy o budoucí příjmy a napjaté rozpočty domácností se už začaly přenášet na vzorce spotřebitelských výdajů. Ochota domácností k velkým nákupům klesla na nejnižší úroveň od prosince 2013.

Růst spotřebitelských cen v Británii se nyní blíží třem procentům a je nejvyšší za téměř čtyři roky. Roční nárůst mezd je přitom pod dvěma procenty. Moore nicméně podotýká, že v červnu se inflační tlaky zmírnily. Spotřebitelské ceny stouply meziročně o 2,6 procenta poté, co v květnu vylétly na téměř čtyřleté maximum 2,7 procenta.

Rychlost inflace v letošním roce překvapila i centrální banku. Podle její nejnovější předpovědi by vzestupný trend měl vyvrcholit letos na úrovni 2,8 procenta, zatímco většina ekonomů očekává minimálně 3,0 procenta.

Témata:  Velká Británie Brexit inflace

Související

Aktuálně se děje

24. září 2024 20:54

Anna K chtěla s Varteckým rodinu! Vše dopadlo jinak!

Český šoubyznys, to nejsou jen svatby a babyboom, ale také rozchody. Jeden letos oznámila populární zpěvačka Anna K., která se po mnoha a mnoha letech rozešla s dlouholetým partnerem Tomášem Varteckým. Jejich cesty se rozdělily jednou i v minulosti, ačkoliv hvězdný pár stál svého času o založení rodiny. Vartecký dnes šokoval tím, že se oženil. S novou partnerkou přitom je jen několik měsíců.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy