Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská armáda je na tom bledě: Z jediné letadlové lodě je hromada šrotu

Ruská armáda, ilustrační fotografie
Ruská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva – Ruské námořnictvo řeší problémy se svou jedinou letadlovou lodí. Křižník Admirál Kuzněcov čeká na opravu, ale nemůže být modernizováno – alespoň ne žádným zásadním způsobem. Místo toho se Rusko pokusí zaměřit na co nejrychlejší zařazení lodi zpět do flotily. Křižník totiž v roce 2018 čeká generální oprava, vysvětluje server National Interest.

„Jedná se o opravu lodi s výměnou některých zařízení.“ popisuje Sergej Vlasov, generální ředitel Něvské konstrukční kanceláře (PKB) pro agenturu TASS blížící se úpravy. „V podstatě nejde o žádnou modernizaci.“

Admirál Kuzněcov stráví v loděnici kvůli opravě dva až tři roky v závislosti na rozsahu práce. Vlasov uvedl, že loděnice už dokončila technické plány k provedení oprav a že je na vše připravena, musí být ještě podepsána smlouva s ruským ministerstvem obrany. Kdy se tak stane ale není jasné.

Jedním z důvodů, proč Kreml zatím nepovolil mnohem rozsáhlejší modernizaci jediné ruské letadlové lodi, je, že loď musí být zpět ve flotile velmi rychle. Hluboká modernizace by se mohla táhnout déle než deset let, alespoň vzhledem ke stavu ruských loděnic. Na druhou stranu si ale Rusko nemůže dovolit být bez Kuzněcova příliš dlouho, protože by ztrácel při operacích na moři – problémem je, že Rusko vlastní pouze jediné plavidlo tohoto typu.

„Je jasné proč. Protože je riziko, že se modernizace natáhne na 10 let a bude stát spoustu peněz,“ vysvětluje pro server odborník Michail Barabanov. „Vzhledem k tomu, že Kuzněcov není tolik bojovou platformou jako spíše platformou školící, hluboká modernizace pro něj zřejmě zbytečná.“

S tím souhlasí také Vasily Kashin, vedoucí pracovník Centra pro komplexní evropská a mezinárodních studiaVysoké školy ekonomické v Moskvě. „Protože skutečná modernizace by pravděpodobně trvala mnohem déle a mezitím Rusko může loď potřebovat,“ vysvětluje.

Kuzněcov má starý design, který sahá až do pozdní sovětské éry a v určitém okamžiku bude muset být nahrazen. Nicméně nové ruské plavidlo podobného typu v tomto bodě spíše předmětem teoretické diskuse, protože Moskva v současné době postrádá prostředky k vybudování takového stroje nejméně do roku 2025, uvádí National Interest.

„V současné době je nepravděpodobné, že Rusko začne budovat druhé plavidlo do roku 2025. To znamená, že není pravděpodobné, že bude uvedeno do provozu dříve než na počátku 2030,“ řekl Kashin. „Situace je trochu jako v Sovětském svazu na počátku období. SSSR opravdu neměl prostředky na vybudování zaoceánského námořnictva před koncem 60. let kvůli jiným problémům, které byly mnohem důležitější. V důsledku toho staré bitevní lodě carského námořnictva, které přežily první a druhou světovou válku, sloužily až do roku 1956.“

V každém případě je těžké říci, jaké vyhlídky má budoucí ruská letadlová loď – a to i po roce 2025. „Myslím, že do roku 2025 bude tato otázka čistě teoretická,“ řekl Barabanov. „Nevíme, co se v roce 2025 bude dít, takže nemůžete nic předvídat. Ale myslím, že pro Rusko, jeho strategické síly, prostorové možnosti nebo protiraketovou obranu jsou důležitější věci než letadlové lodě,“ dodal.

Admiral Kuzněcov je jedinou letadlovou lodí, kterou provozuje Námořnictvo Ruské federace. Poprvé byla vojensky nasazena 15. listopadu 2016 v rámci ruské vojenské intervence v Sýrii, kdy stíhačky Su-33 vybavené systémem SVP-24 zlikvidovaly podle oficiálních ruských zdrojů větší skupinu bojovníků teroristické organizace Džabhat Fatah aš-Šám. Podle ruského portálu RBK stálo ruský rozpočet vyslání letadlové lodě Admiral Kuzněcov k břehům Sýrii asi 7,5 až 10 miliardy rublů.

Podle některých západních expertů loď není v dobrém technickém stavu a je závislá na značně zastaralých technologiích, někteří ji dokonce označují za hromadu šrotu. Dlouhodobě poruchami trpící a většinou do černého dýmu zahalené plavidlo je podle listu The Daily Telegraph na každém kroku doprovázeno remorkérem připraveným loď v případě havárie všech strojů odtáhnout.

Témata:  Ruská armáda Rusko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy