Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael ustupuje, detektory kovů z Chrámové hory zmizí

Izrael, Jeruzalém
Izrael, Jeruzalém
Foto: Pixabay

Jeruzalém - Izraelský bezpečnostní kabinet pod vedením premiéra Benjamina Netanjahua po několikahodinovém nočním zasedání rozhodl, že nahradí detektory kovů na Chrámové hoře v Jeruzalémě "důmyslnou technologií".

Podle izraelských médií by mohlo jít o kamery s vysokým rozlišením, které dokážou odhalit skryté předměty.

Kdy detektory kovu zmizí, vláda neuvedla. Agentura AP ale před oficiálním oznámením o odstranění detektorů informovala, že k Chrámové hoře míří těžké stroje a dělníci. Dokud nebudou zavedena nová bezpečnostní opatření, zvýší Izrael přítomnost bezpečnostních složek v oblasti, uvedl kabinet.

Detektory kovu umístil Izrael v jeruzalémském Starém Městě u vstupů na Chrámovou horu poté, co zde tři arabští ozbrojenci zabili v polovině července dva izraelské policisty. Izraelské bezpečnostní složky následně útočníky zabily.

Palestinci nová izraelská bezpečností opatření odmítali a tvrdli, že Izrael porušil právo správy posvátného okrsku, který spadá pod muslimskou nadaci. Napětí vyústilo minulý týden ve střety, při nichž přišli o život nejméně čtyři Palestinci a stovky jich utrpěly zranění.

V pondělí koordinátor OSN pro izraelsko-palestinský mírový proces Nikolaj Mladenov varoval, že je nezbytné najít do pátku řešení krize kolem Chrámové hory, která může mít "katastrofální důsledky daleko za zdmi Starého Města". 

Témata:  Izrael Jeruzalém Benjamin Netanjahu

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:58

Stoltenberg: NATO neplánuje rozmístit jaderné zbraně v jiných zemích

Během své návštěvy Varšavy ujistil šéf NATO Jens Stoltenberg, že Severoatlantická aliance nemá v plánu rozmisťovat jaderné zbraně v dalších zemích.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy