Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bojovník IS se pokusil utéct z Mosulu v přestrojení za ženu, udělal ale zásadní chybu

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Mosul - Irácké síly tento měsíc oznámily, že od Islámského státu dobyly jeho poslední baštu v Iráku, město Mosul. Oficiálně k tomu došlo 10. července po devět měsíců dlouhé bitvě. Z města se i teď pokoušejí uniknout cedítky bojovníků IS, kteří se převlékají za ženy. Má to ale jeden háček.

Irácké síly zveřejnily fotografii džihádisty, který se v převleku za ženu pokoušel dostat pryč z Mosulu. Oblékl si ženské šaty, výrazně si namaloval oči, použil velké množství make-upu i rtěnku. Dokonce si namaloval znaménka krásy.

ISIS fighter trying to escape Mosul disguised as a woman realizes, too late, that @maddow was not a good subject to imitate. pic.twitter.com/XVm1u7AO5y

— Jim Accosta (@JimAcosta_CNN) 23. července 2017

Přesto byl ihned odhalen. Neoholil si totiž knír a bradku, ani na vteřinu proto nikoho neoklamal. Další fotografie iráckých vojáků pak ukazují džihádisty v ženských šatech a s vycpanými podprsenkami.

The Iraqi army released photos of #ISIS militants who attempted to flee #Mosul disguised as women! #TwitterKurds pic.twitter.com/TSpOED1r5J

— Kurdistan24 English (@K24English) 22. července 2017

Většina města byla srovnána se zemí, trosky a prach pokrývají to, co kdysi bylo prosperující částí Iráku. Téměř třetina starého města, tedy asi 5 tisíc budov, bylo poškozeno nebo zničeno v posledních třech týdnech bombardování města, tedy v období kolem 8. července. Ukázaly to záběry satelitů OSN.

Celkem pak bylo během války zničeno asi 10 tisíc budov, západní část Mosulu navíc byla pod neustálým útokem dělostřelectva. IS Mosul obsadil v roce 2014 spolu s dalšími oblastmi severního Iráku a Sýrie a vyhlásil na těchto územích chalífát. Dobytí Mosulu se označuje za nejvýznamnější vojenské vítězství nad IS.

Na internetu se také objevila videa zachycující údajné zabíjení zajatců. Na jednom z nich je například vidět, jak muži shazují ze skály dolů na kamení zajatce a na toho, který už leží dole, střílejí. Organizace Human Rights Watch oznámila, že k ověření používá satelitní techniku. Podle HRW mohly být záběry pořízeny v západním Mosulu.

Velitelství irácké armády oznámilo, že informace tohoto druhu prověřuje a že pokud se prokážou, budou lidé odpovědní za tyto činy potrestáni. Armáda ale upozornila, že video může být podvrh.

Témata:  Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy