Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové počítačové programy mají Němcům pomoci odhalovat podvodníky mezi migranty

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín – Německý úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) bude nově v azylovém řízení využívat několik počítačových programů. Ty mají úředníkům usnadnit rozpoznání původu migrantů. 

Programy, které dnes německý úřad představil v bavorském Bambergu, budou vyhodnocovat data z mobilních telefonů běženců nebo jejich přízvuk.

V letech 2015 a 2016 do země dorazilo téměř 1,2 milionu uprchlíků a za letošní první půlrok dalších asi 90.000. Tři z pěti běženců přitom do spolkové republiky přicházejí bez dokladů, které by mohly jasně prokázat jejich identitu. Řada z nich také předstírá, že pochází ze Sýrie nebo Iráku, i když ve skutečnosti pochází odjinud. Snaží se tak zvýšit své šance na úspěch v azylovém řízení.

Přízvuk migrantů v takových případech museli přezkoumávat jednotlivě experti, aby určili skutečný původ žadatelů o azyl. Tento postup byl nákladný a zdlouhavý. Nyní by to za ně ve většině případů měl zvládnout počítač. Na základě dvouminutového záznamu, který běženci namluví, program určí, odkud pocházejí.

Šéf počítačového oddělení BAMF Markus Richter uvádí, že i když bude někdo předstírat určitý přízvuk, stejně bude možné poznat jeho původ. Další program zase umožní vyhodnocovat data z mobilních telefonů migrantů. Má pomoci určovat místa, na nichž vznikaly fotografie uložené v telefonech, nebo jazyk, který uprchlíci používají při chatování. Jiný systém bude porovnávat fotografie běženců na základě biometrických dat, aby se zabránilo tomu, že se registrují na několika úřadech najednou.

Témata:  Německo uprchlíci EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy