reklama

Kushner podle agentury AP vypovídal o ruské roli během loňských prezidentských voleb před výborem pro tajné služby Sněmovny reprezentantů, Manafort před obdobným výborem Senátu.

Trumpův zeť dnes pokračoval v neveřejných slyšeních druhý den. V pondělí po skončení neveřejného zasedání výboru pro tajné služby Senátu řekl, že žádný z jeho kontaktů s Rusy nebyl nepatřičný a že nemá co skrývat. Přiznal se přitom k celkem čtyřem setkáním s Rusy během kampaně a po Trumpově vítězství. Dnes nebyly oznámeny žádné další podrobnosti.

Podle amerických médií se Kushner loni setkal mimo jiné s ředitelem jedné z velkých ruských bank, s tehdejším velvyslancem Ruska v USA Sergejem Kisljakem a s ruskou právničkou Nataljou Veselnickou.

Manafort se dnes setkal se zástupci senátního výboru pro tajné služby a "plně zodpověděl jejich otázky", oznámil jManafortův mluvčí Jason Maloni. Podle dvou nejmenovaných zdrojů obeznámených s obsahem rozhovorů se slyšení omezilo na Manafortovy vzpomínky na loňskou schůzku s ruskou právničkou v newyorském mrakodrapu Trump Tower.

Výboru také předal poznámky dokumentující schůzku v písemné podobě. Podle jednoho ze zdrojů rovněž souhlasil s dalšími rozhovory se zástupci výboru o jiných otázkách. Jejich termíny ještě nebyly stanoveny. Ve středu má Manafort v kauze možného zasahování Ruska do prezidentské předvolební kampaně v USA vypovídat před právním výborem Senátu. Výbor dnes oznámil, že si Manaforta předvolal v pondělí v noci ke středečnímu veřejnému slyšení.