Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump šlápnul vedle. Na setkání skautů kritizoval Obamu i média, rodičům se to nelíbí

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump vyvolal pobouření na setkání skautů, takzvaném jamboree. Rodičům dětí se nelíbila prezidentova kritika jeho někdejšího demokratického předchůdce Baracka Obamy, agitace za zrušení Obamacare ani řeči o sexy večírcích v New Yorku.

"Kdo chce k čertu mluvit o politice?" prohlásil v pondělí Trump ke shromáždění zhruba 40.000 skautů ve věku 12 až 18 let v Západní Virginii. Vzápětí začal mluvit o Obamovi, své někdejší demokratické sokyni Hillary Clintonové, politické žumpě a nezapomněl otevřít ani téma falešného zpravodajství, které proti němu média prý vedou.

"Vás tady ale je. Tisk bude říkat, že vás je tak 200. Vypadá to na 45.000 lidí. To je rekord," řekl podle médií Trump k davu. Narážel tak na kauzu týkající se jeho lednové inaugurace. Média tehdy zveřejnila srovnání fotografií, ze kterého vyplývalo, že oproti Obamově inauguraci byla účast na Trumpově ceremonii výrazně nižší. 

Trump rovněž kritizoval volební systém, ve kterém Američané nevybírají prezidenta přímo, ale činí tak prostřednictvím volitelů. Skautům také položil otázku, zda Obama vůbec někdy jamboree navštívil. Tato setkání se zpravidla konají jednou za čtyři roky. Obama v roce 2010 ke skautům promluvil přes telemost, srazu se přímo nezúčastnil.

Trumpův projev, během něhož si vysloužil i bučení nespokojenců v davu, tvrdě odsoudili mnozí rodiče. Jedna z matek na facebooku americké skautské organizace napsala, že je rozzuřená. "Přičiňte se, ať jsou moji chlapci a já na skauta hrdí a nemusí se stydět!" uvedla.

Témata:  Donald Trump USA skauti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy