Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Venezuele začala dvoudenní stávka proti autoritářskému prezidentovi Madurovi

Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Foto: larepublicaonline.com

Caracas - Ve Venezuele dnes začala dvoudenní generální stávka na protest proti nadcházejícím volbám do nového Ústavodárného shromáždění, které opozice i řada zahraničních politiků považuje za nedemokratické.

Už nad ránem také lidé začali stavět barikády, jimiž chtějí blokovat hlavní silnice. Volby se mají konat v neděli.

Opozice vyzvala ke generální stávce v celé zemi, zatím ale není jasné, jaká část obyvatel této třicetimilionové země se ke stávce připojí. Své podniky zavřeli soukromníci a živnostníci a záměr připojit se ke stávce avizovalo i několik odborových organizací zaměstnanců státního sektoru. Ten čítá asi tři miliony lidí. Od vlády ale dostali státní zaměstnanci pokyn stávky se neúčastnit a jít povinně k nedělním volbám.

"Musíme paralyzovat celou zemi," prohlásila jedna z účastnic protestů. Právě blokování cest ale bylo jednou z příčin střetů s policií minulý týden při jednodenní generální stávce. Při potyčkách zemřelo nejméně pět lidí.

Dvoudenní stávkou, na níž má v pátek navázat velký protestní pochod v Caracasu, se opozice snaží zabránit vládnímu plánu na vytvoření nového zákonodárného orgánu. V současném parlamentu má totiž vládní socialistická strana menšinu a nový orgán zřejmě socialisté ovládnou, jednak díky způsobu voleb do něj a také díky bojkotu opozice. Způsob voleb stanovil prezidentský dekret a prezidentovi nakloněná národní volební komise, v minulosti přitom zrod podobného orgánu schvalovalo referendum.

Opozice se obává, že Ústavodárné shromáždění rozpustí současný parlament a přepíše ústavu tak, že prezident Nicolás Maduro zůstane u moci a ještě více upevní svůj autoritářský způsob vlády.

Maduro tvrdí, že nový orgán je nutný k tomu, aby se vláda vrátila do rukou "obyčejného lidu" a aby byl potlačen "převrat", který podle něj zosnovala americká CIA spolu s Kolumbií a Mexikem, aby ho odstavila od moci.

Lidé ve Venezuele od dubna téměř každý den protestují proti autoritářské vládě, která s pomocí jí nakloněného nejvyššího soudu blokuje práci parlamentu. V něm má od loňské ledna většinu opozice.

Témata:  Venezuela demonstrace ve Venezuele Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy