Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kim Čong-un odpálí další raketu. Podle Pentagonu ve čtvrtek

Kim Čong-un
Kim Čong-un
Foto: china.org.cn

Washington/Pchjongjang - Severokorejský režim Kim Čong-una podle zdroje z Pentagonu plánuje na čtvrtek test další rakety. Země totiž oslaví Den vítězství.

Agentuře AFP to dnes řekl pod podmínkou anonymity zdroj z Pentagonu. Raketu má Kimův režim odpálit ve čtvrtek u příležitosti 64. výročí podepsání příměří na Korejském poloostrově, které KLDR slaví jako Den vítězství.

Podle zdroje z Pentagonu půjde s velkou pravděpodobností o test rakety středního doletu nebo mezikontinentální balistické rakety Hwasong-14, kterou KLDR testovala už na začátku měsíce. Jihokorejská agentura Jonhap s odvoláním na vládní zdroje uvedla, že známky přepravy odpalovací rampy na severu KLDR zaznamenal i Soul.

První úspěšnou zkoušku mezikontinentální balistické rakety oznámil Pchjongjang na začátku července. Podle zbrojního analytika, kterého dříve citovala agentura AP, by testovaná raketa mohla zasáhnou Aljašku. Její zkoušce byl přítomen i severokorejský vůdce Kim Čong-un.

V reakci na hrozbu minulý týden posílily svá obranná opatření také tichomořské Havajské ostrovy. Režim KLDR si často vybírá k ukázce své moci významné dny Severní Koreje. 

Témata:  Severní Korea Pentagon USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy