Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velitel americké tichomořské flotily je připraven poslechnout rozkaz k jadernému útoku

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: navy.mil

Canberra - Pokud prezident Spojených států Donald Trump nařídí jaderný útok, je velitel americké tichomořské flotily Scott Swift připraven tento zkaz uposlechnout. Swift to prohlásil v reakci na otázku k hypotetické situace během bezpečnostní konference.

Swift byl na otázku tázán u příležitosti americko-australského vojenského cvičení. Jeden z posluchačů v sále Australské národní univerzity v Canbeře se Swifta zeptal, zda by s pomocí jaderných zbraní zaútočil v příštím týdnu na Čínu, kdyby to Trump rozkázal.

Velitel americké tichomořské flotily odpověděl, že ano. „Každý příslušník amerických ozbrojených sil přísahal bránit ústavu Spojených států proti všem zahraničním i domácím nepřátelům, poslouchat nadřízené důstojníky a prezidenta Spojených států jako nejvyššího velitele," vysvětlil.

Řekl také, že právě toto je jádrem americké demokracie a že by bylo zásadním problémem, kdyby se armáda od služební podřízenosti principu odpoutala a svou loajalitu nasměrovala k civilní kontrole.

Jeho odpověď však později vyvolala dohady o tom, co přesně Swift civilní kontrolou myslel. Mluvčí tichomořské flotily Charlie Brown proto následně vysvětlil, že velitelova odpověď zahrnovala ujištění o významu civilního dohledu nad vojskem a že reagoval na hypotetický dotaz.

Americko-australského vojenského cvičení Talisman Saber, které se koná každé dva roky, se letos zúčastnilo 36 válečných lodí včetně americké letadlové lodi USS Ronald Reagan, 220 letadel a 33.000 vojáků.

Témata:  USA jaderné zbraně U.S. Navy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy