Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak je na tom Trump s duševním zdravím? Musíme o tom mluvit veřejně, tvrdí psychiatři

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - Američtí psychiatři a někteří politici ve Washingtonu zvažují, zda není potřeba upravit tzv. Goldwater Rule. Jedná se o pravidlo, podle kterého by psychiatři neměli veřejně komentovat duševní zdraví osob, které vykonávají veřejné úřady. Diskuzi rozvířilo zejména chování současného prezidenta Donalda Trumpa.

S pravidlem přišla Americká asociace psychiatrie a platí už od roku 1973. Psychiatři tak už tradičně nemohou mluvit o duševním zdraví jedinců, kteří zastávají veřejný úřad. Jejich stav by ani neměli "diagnostikovat na dálku". Nové vedení asociace však zvažuje, zda by se toto pravidlo nemělo zrušit. A to zejména kvůli chování současné hlavy státu Donalda Trumpa. 

Asociace poslal email s tímto návrhem všem svým členům. "Goldwater Rule" musí být omezeno. Zprávu odborníci sepsali, protože "věří v hodnoty psychoanalýzy a v její schopnost vysvětlovat lidské chování". Bývalá šéfka asociace Prudence Gourguechonová souhlasí. "

"Nechceme svým členům zakazovat odpovědné využívání jejich znalostí," míní. K rozhodnutí sepsat výzvu asociaci vedly čím dál větší obavy o duševní zdraví Donalda Trump. "Trumpovo chování je tak odlišné od toho, co jsme tu mohli vidět předtím," dodala. 

Mnozí psychiatři už pravidlo dávno porušili. Jeden z nich řekl, že Trump představuje "existenční hrozbu" pros vět. Jiná skupina psychiatrů se na adresu amerického prezidenta vyjádřila tak, že jeho nebezpečné chování je opravňuje k tomu jeho zdraví komentovat. Považují to za svou etickou povinnost. 

Původní etické pravidlo je pojmenováno podle Barryho Goldwatera, který působil jako americký senátor a kandidoval na prezidenta. U něj se rozpoutaly dlouhé debaty, zda je mentálně zdatný na to, aby kandidoval. Od té doby psychiatři veřejně nemluví o zdraví lidí, kteří působí ve státních úřadech. Ve skutečnost je Goldwater Rule přeceňované. Podle serveru Independent si profesní skupiny teoreticky mohou stěžovat na chování svých členů lékařské radě, ale nikdy se to ještě nestalo. 

To znamená, že řada psychiatrů veřejně mluví o duševním zdraví Trumpa, ale nikdo je netrestá. Od doby, kdy je u moci Turmpova administrativa, došlo k výrazné kritice pravidla Goldwater, a to zejména ze strany demokratické opozice vůči Trumpovi. 

Témata:  Donald Trump zdraví psychiatrie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy