Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael opět omezil vstup muslimů na Chrámovou horu, obává se násilí

Izrael, Jeruzalém
Izrael, Jeruzalém
Foto: Pixabay

Jeruzalém – Přístup muslimů na Chrámovou horu v Jeruzalémě byl opět omezen. Izrael se totiž obává dalších násilností. Ve čtvrtek přitom Izrael od přístupů k Chrámové hoře odstranil všechny bezpečnostní bariéry včetně rámů k detekci kovů. 

Na posvátná místa islámu prozatím mohou jen ženy a muži starší 50 let. Oznámil to policejní mluvčí Micky Rosenfeld, jehož slova cituje agentura DPA.

„Máme informace, že se dnes chystají násilnosti a demonstrace," řekl Rosenfeld k důvodům, proč izraelské bezpečnostní sbory znovu omezují přístup na Chrámovou horu.

V tamní mešitě Al-Aksá podle něj přes noc zůstali lidé, kteří se dnes chtěli demonstrací zúčastnit, ale policie je z oblasti vyvedla. Několik muslimů bylo při následných střetech s policisty zadrženo.

Izrael se k původním omezením uchýlil poté, co trojice arabských útočníků v polovině července zabila dva policisty, byla zdrojem velkého napětí mezi Izraelci a Palestinci. Muslimové jakákoli omezení při vstupu na posvátná místa, která uctívá i židovská víra, odmítají.

Témata:  Jeruzalém Izrael muslimové

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy