reklama

Ve stočlenném Senátu podle agentury Reuters hlasovali proti kromě 48 demokratů také tři republikáni včetně vlivného senátora Johna McCaina, který se debaty zúčastnil i přes svůj vážný zdravotní stav - trpí mozkovým nádorem. Trump v reakci na twitteru napsal, že tři republikáni zradili spolu se 48 demokraty americký lid.

„Tři republikáni a 48 demokratů nechalo americký lid na holičkách. Jak jsem říkal od začátku, nechme reformu Obamacare, ať se sama zhroutí, pak se dohodněme. Sledujte!" tweetoval Trump. Tento týden přitom prezident označil McCaina za skutečného amerického hrdinu, protože i přes svou nemoc přijel do Washingtonu a pomohl prosadit procedurální debatu, která umožnila republikánům hlasování o zrušení reformy.

McCain uvedl, že byl od samého počátku přesvědčen, že Obamacare musí být odvolána a nahrazena takovým řešením, které zvýší konkurenci, sníží náklady a zlepší péči o americký lid. Posuzovaný návrh ale podle něj tyto cíle nesplňoval. Sdělil rovněž, že jednou z největších chyb Obamacare je fakt, že ji demokraté prosadili v Kongresu bez jakéhokoli názoru a podpory republikánů. „Neměli bychom opakovat minulé chyby," dodal McCain, který je zastáncem spolupráce s demokraty v klíčových amerických záležitostech.

Vůdce demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer po hlasování neskrýval radost a McCaina označil za hrdinu. Arizonský senátor McCain hlasování prakticky rozhodl, kdyby se vyslovil pro, byl by ve 100členném Senátu výsledek padesát ku padesáti, což by umožnilo americkému viceprezidentovi Miku Penceovi, který je z titulu své funkce nevoleným předsedou Senátu, rovněž hlasovat. Pence je zastáncem zrušení Obamacare.

Tento týden se senátoři nejdříve pokusili reformu zvanou Obamacare nahradit republikánskou verzí, což se jim ale nepodařilo. Následně chtěli Obamův systém odvolat s tím, že na vznik případné náhrady bylo vyčleněno přechodné dvouleté období. Ani tento pokus nenašel v Senátu dostatek hlasů. Dnes pak plénum posuzovalo třetí návrh, který předpokládal odvolání jen některých částí Obamacare.

Třetí návrh, kterému se přezdívá „hubený“, měl být podle republikánů vnitrostranickým kompromisem a počátkem cesty ke vzniku společné dohody Senátu a Sněmovny reprezentantů o nové reformě.

Nezávislý Rozpočtový úřad Kongresu (CBO), který zákonodárcům poskytuje ekonomické analýzy, ve své rozvaze o dnes odmítnuté verzi uvedl, že by kvůli ní přišlo jen v roce 2018 o zdravotní pojištění 15 milionů Američanů a že by pojistky pro nadcházející rok podražily o 20 procent.

Návrh, který dnes ve 100členném Senátu získal 49 hlasů, rušil podmínku, aby takřka každý Američan měl pojištění. Pokud o pojistku lidé zájem nemají, musí podle Obamacare jako pokutu odvádět náhradní finanční plnění.

Republikánská strana, ačkoli o zrušení Obamacare usiluje, není jednotná v názoru, jak by měl nový systém zdravotní péče a pojištění vypadat.