reklama

Zdrojem této informace jsou tři představitelé zpravodajských služeb a ministerstva obrany. Ti odhadují, že ve službách samozvaného Islámského státu je nyní v Iráku asi 4000 bojovníků a 3000 stoupenců, kteří jsou organizací také placeni.

Podle těchto činitelů je nyní v sousední Sýrii na 7000 bojovníků IS a 5000 stoupenců tohoto hnutí.

Irácký premiér Hajdar Abádí oznámil osvobození Mosulu 10. července, po devíti měsících vytrvalých bojů. Hnutí Islámský stát se tohoto strategicky významného města na severu Iráku zmocnilo v létě 2014, když ovládlo velkou část severu a západu země. Vůdce organizace abú Bakr Bagdádí vyhlásil z historické mešity v centru města na území obsazeném oddíly IS v Iráku a Sýrii chalífát. Následovalo masové vraždění oponentů, dokumentované fotografiemi a videozáznamy.

Americký generálporučík Stephen Townsend, který velí koalici vedené Spojenými státy a bojující proti IS v obou blízkovýchodních zemích, dva dny po oznámení vítězství nad radikály v Mosulu upozornil, že válka s IS o Irák ještě zdaleka neskončila. Boj se nyní přesune k městu Tal Afar a k dalším zbývajícím baštám IS na západě země.

Samozvaný Islámský stát má podle agentury AP stále ještě pod kontrolou část území v provinciích Ninive a Anbár a kolem města Havíja v provincii Kirkúk.