Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR podle USA odpálila další mezikontinentální balistickou raketu

Severokorejské zbraně
Severokorejské zbraně
Foto: www.boston.com

Tokio/Washington/Pchjongjang - Pentagon a japonské úřady dnes informovaly, že Severní Korea dnes pravděpodobně odpálila další mezikontinentální balistickou raketu.

Podle japonského premiéra Šinzóa Abeho střela spadla do Japonského moře, a zasáhla tak japonskou exkluzivní ekonomickou zónu.

KLDR pravděpodobně odpálila další mezikontinentální balistickou raketu, která doletěla do vzdálenosti 1000 kilometrů, uvedla agentura Reuters s odkazem na mluvčího Pentagonu Jeffa Davise Jednalo by se tak o druhou zkoušku mezikontinentální střely, o jejím prvním úspěšném testování informoval Pchjongjang na začátku července.

O testování další střely informovali i jihokorejští vojenští představitelé, podle nich raketa startovala z oblasti poblíž hranic s Čínou.

Střela letěla 45 minut, než dopadla do japonských vod, uvedl mluvčí japonské vlády Jošihide Suga. Podle něj jde o jasné porušování rezolucí OSN.

"Severokorejské provokace jsou absolutně nepřípustné," řekl mluvčí Suga. Japonský premiér tak na dnešek svolal schůzi rady národní bezpečnosti.

"Odpálení mezikontinentálních balistických raket jasně ukazuje, že se jedná o závažnou a skutečnou hrozbu pro naší národní bezpečnost," řekl dnes premiér Šinzó Abe. Japonsko, Spojené státy, Čína, Jižní Korea a Rusko by tak podle něj měly vyvíjet na režim KLDR větší tlak.

USA už před několika dny varovaly, že se KLDR podle všeho chystá k dalšímu odpalu rakety. Zdroj z Pentagonu uvedl, že raketu má Kimův režim odpálit pravděpodobně ve čtvrtek u příležitosti 64. výročí podepsání příměří na Korejském poloostrově, které KLDR slaví jako Den vítězství.

Na začátku července oznámil Pchjongjang první úspěšnou zkoušku mezikontinentální balistické rakety. Podle zbrojního analytika, kterého dříve citovala agentura AP, by testovaná raketa mohla zasáhnou Aljašku.

Funkční a technicky dokonalé mezikontinentální balistické střely mají dosah nejméně 5500 kilometrů. Největší město Aljašky Anchorage je od severokorejské metropole Pchjongjangu vzdálené 6000 kilometrů, střední Evropa asi 8000 kilometrů.

Témata:  Severní Korea Pentagon USA severokorejské zbraně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy