Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA reagují na test íránské rakety, přijaly další sankce

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Washington - V reakci na čtvrteční test íránské nosné rakety dnes Spojené státy přijaly nové sankce vůči íránským společnostem. Zprávu přinesly zahraniční tiskové agentury.

Teherán tvrdí, že šlo o zkoušku rakety s cílem vynést na oběžnou dráhu satelit, Washington ale test označil za provokaci a porušení ducha dohody o omezení íránského jaderného programu.

Americké ministerstvo zahraničí označilo čtvrteční zkoušku za pokračování vývoje balistických raket a porušení ducha jaderné dohody. Experti ale tvrdí, že zkouška nebyla přímým porušením textu úmluvy.

Ministerstvo financí USA potrestalo šest firem dodávajících techniku společnosti SHIG, která podle úřadu stojí za vývojem a výrobou íránských balistických raket. Podle ministra Stevena Mnuchina vyjadřují sankce vážnost obav, které mají Spojené státy z íránských raketových zkoušek.

Americký exprezident Barack Obama inicioval předloni uzavření dohody mezi šesti světovými velmocemi a Íránem, která uvolnila protiíránské sankce výměnou za omezení íránského jaderného programu. Obamův nástupce Donald Trump ale zastává vůči Teheránu výrazně tvrdší přístup a zmínil se také o možnosti zrušení dohody.

Témata:  Írán USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy