reklama

Opozice, která ovládá parlament, volby bojkotuje, neboť ve shromáždění vidí další krok směrem k autoritativně řízenému státu. Snahou změnit ústavu ve svůj prospěch Maduro vyvolal kritiku od domácí opozice i tvrdé reakce dalších amerických zemí včetně USA.

Podle opozice vláda stanovila volební systém, který zvýhodňuje oblasti tradičně podporující levici. Téměř dvě stovky delegátů shromáždění budou vybrány z různých sociálních skupin včetně dělníků či farmářů, z nichž značná část má rovněž blízko k levici.

Maduro sice nespecifikoval, o jakých změnách ústavy má shromáždění rozhodnout, jeho spojenci však naznačili, že by mohlo převzít moc parlamentu a vyřadit ze hry opoziční předáky. Případné změny ústavy však mohou vnést rozkol do řad socialistů, z nichž část považuje za nedotknutelnou ústavu přijatou před téměř dvěma desetiletími za vlády ikonického levicového vůdce Huga Cháveze.

Venezuela prožívá nejtěžší politickou a ekonomickou krizi za dlouhá léta a při protivládních protestech tam od dubna zemřelo již 113 lidí a více než 2000 osob bylo zraněno. V pátek a sobotu se však situace dočasně uklidnila kvůli tomu, že vláda protesty zakázala pod hrozbou až desetiletého trestu vězení.