Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko slaví Den vojenského námořnictva. Putin v Petrohradu přihlížel přehlídce

Ruská armáda
Ruská armáda
Foto: mil.ru

Petrohrad - V Petrohradu předvedlo ruské námořnictvo desítky lodí, letadel a vrtulníků nejen Baltské, ale i Severní a Černomořské flotily a Kaspického loďstva. Akce byla součástí oslav Dne vojenského námořnictva.

„Flotila a oddanost vlasti jsou nerozlučně spjaty," prohlásil při přehlídce prezident Vladimir Putin. Podívanou sledovaly na nábřežích davy lidí. Defilé, které se stalo ústředním bodem oslav Dne vojenského námořnictva, bylo prvním svého druhu v moderních dějinách Ruska, poznamenala agentura Interfax.

V blízkém Kronštadtu, kde se odehrála námořní část přehlídky v podání větších plavidel, zakotvily i jaderné ponorky. „Nic takového jsme ještě neviděli," uvedl reportér zpravodajské televize Rossija 24 a zdůraznil, že přehlídky na řece Něvě se zúčastnila i korveta, která zasáhla do bojů v Sýrii.

Putin, který sám pochází z města na Něvě, tento týden podepsal výnos o tom, že i v dalších letech se ústřední přehlídka vojenského námořnictva bude konat v Petrohradu poslední červencovou neděli.

Námořní přehlídky se dnes odehrály také v Sevastopolu na anektovaném Krymu a ve Vladivostoku, který je základnou ruské Tichomořské flotily.

Ruské vojenské námořnictvo předvedlo své nové schopnosti i v praxi, když střely s plochou drahou letu, odpálené z plavidel ve Středozemním a Kaspickém moři, zasahovaly cíle v Sýrii, podobně jako americké střely Tomahawk. Rozpaky ale podle expertů zanechalo loňské nasazení jediné ruské letadlové lodi Admirál Kuzněcov, která budila posměch oblaky černého kouře z komínu, jakož i kritiku kvůli ztrátě dvou letadel při přistání.

Témata:  Ruská armáda Rusko USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy