reklama

Při výzkumu byly sledovány osoby v mezních situacích. V takových, kdy je jejich život roztrhán na kusy, kdy na ně všichni zapomněli či kdy byl jejich život něčím poznamenán. Ale i pro takové osoby je tu druhá možnost. Když vyplnili několik dotazníků, ukázalo se, že i ony jsou ušlechtilé a připravené změnit svůj život.

"I v té nejhorší situaci je zapotřebí k tomu, abychom mohli dosáhnout změny a měli pozitivní vztah k druhým, nejprve zkusit nový přístup na sobě," vysvětluje autor výzkumu Mario Maggioni. "Láska a odpuštění jsou nezbytné ve všech stálých vztazích. Bez toho není možná ani ekonomika. Bez odpuštění bychom neměli organizovanou společnost," citoval jej italský deník La Repubblica.

Italští vědci podrobili skupinu vězňů z věznice s nejvyšší ostrahou v Kalifornii, narkomany z jednoho centra pro drogově závislé v Itálii a konžské děti ve věku od pěti do dvanácti let žijící ve válečných zónách testu označovanému jako "hra na důvěru". Zároveň účastníci studie vyplňovali psychologické testy na téma odpuštění. U vězňů se ukázalo, že ten, kdo se zúčastnil tohoto programu, byl náchylnější buď k odpuštění (33 procent) nebo k tomu, aby odpuštění žádal (15 procent).

"Účastníci se podíleli na hrách na téma ekonomického chování, kdy měli učinit volbu nesoucí v sobě reálné důsledky, například rozdělit se o určité množství majetku s neznámou osobou," říká Maggioni. Obvykle se pro tento test používají peníze, ale v tomto případě vědci vybrali tři alternativní věci: u narkomanů cigarety, hotové polévky pro vězně a pamlsky pro děti.

Testy se opakovaly po devíti až desíti měsících, aby bylo vidět, jak se postoje osob s časem měnily. Nejvýraznější výsledky byly u kalifornských vězňů. Ti, kdo se zúčastnili "rehabilitačního" programu, se ukázali být ušlechtilejšími (nárůst o deset procent), měli více důvěry ve druhé (o 16 procent) a k sobě pociťovali větší sebeúctu (o 13 procent).

"Je-li jednotlivec objektem péče a pozornosti, dokáže změnit cestu. Aktivují se nové dynamiky, které dodávají život spravedlivější společnosti a efektivnější ekonomice," uvádí Mario Maggioni.

Odpustit tomu, kdo chyboval, otevírá novou cestu. Jestliže dokážeme rychle zapomenout na zlo, hned nás to otevírá vůči druhým a to vše činí společnost více soudržnou. Nezisková organizace My Life Design Foundation tak již každoročně pořádá Den odpuštění.

Může se láska stát správným návodem k tomu, jak se zachránit před krizí? "Po staletí ekonomika zdůrazňovala jen racionální rozhodování, ale svůj vliv tu má i srdce, naděje, očekávání a příběh každého z nás. Jestliže nějaké rozhodnutí není racionální, ještě to nezbytně neznamená, že je chybné," zdůrazňuje Mario Maggioni.