Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump se navzdory neúspěchům nevzdá. Boj proti Obamacare bude pokračovat

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - Bílý dům trvá na tom, aby ani po krachu tří senátních hlasování neustala snaha o zrušení a náhradu programu zdravotního pojištění bývalého prezidenta Baracka Obamy.

Prezident Donald Trump by podle agentury AP mohl zablokovat subvence zdravotním pojišťovnám vyplácené náhradou za nižší platby chudších Američanů. To by podle Trumpa mohlo Obamův systém pohřbít.

"Prezident nesouhlasí s těmi, kdo tvrdí, že je načase obrátit list," řekla AP poradkyně Bílého domu Kellyanne Conwayová. Reagovala tak na slova šéfa republikánské většiny v Senátu Mitche McConnella po pátečním neúspěšném pokusu program zdravotního pojištění známý jako Obamacare fakticky zrušit. Po oznámení výsledku hlasování McConnell poznamenal, že "je čas jít dál". Dnes se tak mají senátoři místo zdravotní reformy zabývat nominacemi na místa v justičním systému země.

Trump se ale podle Conwayové s tímto stavem nehodlá smířit. Hrozí prý, že zastaví subvence umožňující sociálně slabším Američanům hradit pojistné. "Rozhodne se tento týden, a je to rozhodnutí, které může učinit jen on sám," prohlásila Conwayová. Výše dotací se pohybuje kolem sedmi miliard dolarů (155,5 miliardy Kč) ročně.

Obamova vláda rozhodla, že subvence kompenzující nižší platby chudých Američanů budou přímo inkasovat zdravotní pojišťovny. Trump tento dotační systém převzal, má ale podle agentury AP pravomoc ho kdykoli zrušit. Trumpovo požehnání platí zatím jen do konce července, tedy do dnešního dne.

Prezident už dřív tvrdil, že Obamacare okamžitě zkolabuje, jakmile subvence skončí. Dosud však každý měsíc jejich výplatu povoloval. Část kongresmanů je přesvědčena, že právo vyplácet dotace podle ústavy náleží zastupitelům, nikoli hlavě státu.

Témata:  Donald Trump USA obamacare

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy