Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU odsoudila venezuelské volby a i použití sílyproti demonstrantům

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Brusel/Caracas - Evropská unie dnes odsoudila použití síly proti demonstrantům během nedělních voleb ve Venezuele, kde podle místních úřadů zahynulo celkem deset lidí.

EU rovněž kritizovala samotnou volbu Ústavodárného shromáždění, které by podle unie nemělo řešit současnou krizi v zemi.

"Venezuela má demokraticky zvolené a legitimní instituce, které mají za úkol společně jednat a najít řešení nynější krize. Ústavodárné shromáždění, zvolené za pochybných a mnohdy násilných okolností, nemůže být součástí tohoto řešení," uvedl v prohlášení úřad odpovídající za zahraniční politiku EU. Zároveň odsoudil "přehnané a neodpovídající použití síly bezpečnostními složkami".

Neděle patří s deseti mrtvými k nejkrvavějším dnům venezuelských protestů, při nichž od dubna zahynulo již přes 120 lidí.

Mluvčí Evropské komise dal najevo obavy o osud venezuelské demokracie a prohlásil, že EK "má vážné pochybnosti, zda výsledky voleb lze uznat".

Důraznější slova zvolila v reakci na venezuelské volby již dříve americká diplomacie, která oznámila, že chystá tvrdou a rychlou reakci, jíž může být například uvalení bolestivých sankcí na venezuelský ropný sektor.

Témata:  EU Venezuela demonstrace ve Venezuele

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy