Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francie chce ulevit Calais, otevře nová centra pro migranty

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Paříž - Dvě střediska pro uprchlíky budou během deseti dnů otevřena na severu Francie, oznámila dnes francouzská vláda.

Region v okolí Calais čelí novému přílivu migrantů, kteří doufají, že se jim podaří překročit kanál La Manche a usadit se v Británii.

"Nechceme opakovat špatné zkušenosti z minulosti, a tak otevřeme dvě centra zajišťující ubytování a vyhodnocení situace těchto lidí," uvedl ministr vnitra Gérard Collomb. Střediska se mají nalézat ve vnitrozemí, asi 90 kilometrů od Calais, a dohromady nabídnou 300 míst.

Ministrovo oznámení následovalo poté, co státní rada, nejvyšší správní orgán, schválila navzdory přání ministerstva vnitra vytvoření míst pro rozdávání vody a hygienických potřeb pro uprchlíky v Calais. Jejich počet Collomb odhadl asi na 350 až 400.

Zatímco v Calais a okolí přibývá migrantů, vláda se obává, aby znovu nevznikly divoké utečenecké tábory, jako bývala "Džungle" u Calais, kde žily tisíce běženců.

Prezident Emmanuel Macron minulý týden ujistil, že "táboření" uprchlíků na ulicích se již opakovat nebude.

Témata:  Francie uprchlíci

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy