Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Deradikalizační centrum? Radikálové se dobrovolně nehlásili, Francie je musí zavžít

Demonstrace proti
Demonstrace proti "duhové totalitě" pořádaná Akcí D.O.S.T., Praha 16.8.2013
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Paříž – Jediné francouzské deradikalizační centrum končí svou činnost a definitivně zavírá své dveře. Stalo se tak kvůli tomu, že většinu času zelo prázdnotou.

Radikalizace mladých muslimů je ve Francii a dalších evropských zemích rostoucím problémem. Francouzské ministerstvo vnitra proto přišlo s plánem „deradikalizovat" ty, kteří se zapojili do radikální islamistické scény. Loni vzniklo středisko, které bylo oficiálně nazváno „Centrum prevence, reintegrace a občanství" a které sídlí v Beaumont-en -Véron.

Teď ale francouzské ministerstvo vnitra oznámilo, že centrum ukončí svou činnost kvůli nedostatku dobrovolných účastníků. V zařízení s kapacitou 25 lůžek totiž pobývalo pouhých devět osob, uvedl francouzský deník L'Express. A z devíti lidí, kteří se dobrovolně zúčastnili programu, nikdo kurz nedokončil.

„Navzdory kompetenci, odhodlání a investicím zaměstnanců centra, kteří prokázali své know-how k zajištění multidisciplinární péče o příjemce, nebyl experiment přesvědčivý,“ postekl si ministr vnitra Gérard Collomb. Uvedl také, že ministerstvo nařídilo okamžité využití centra k jiným účelům. Vláda podle něj bude pokračovat v programu deradikalizace, ale pravděpodobně v mnohem menším měřítku.

Umístění v centru bylo naprosto dobrovolné a nikdy se do něj nepodíval žádný islamista, který by byl považován za nebezpečného, protože ti, kteří se dopustili násilných činů, nemohli o umístění do zařízení požádat.

Centrum se dostalo do centra zájmu v lednu, když se ukázalo, že jeden z prvních obyvatel, mladý muž Mustafa S., byl zatčen kvůli terorismu a navíc byl podezřelý z toho, že chtěl v roce 2016 odcestovat do Sýrie, aby se připojil k islamistickým skupinám.

Uzavření zařízení bude pravděpodobně vítanou zprávou pro místní obyvatele, kteří v loňském roce negativně reagovali na jeho otevření. Mnoho lidí vyjádřilo odpor, místní varovali, že centrum by mohlo ohrozit jejich malé město.

Radikalizace je ve Francii rostoucí problém, zejména v oblastech s velkým počtem obyvatel s migračním pozadím, jako jsou některá předměstí Paříže. Zdrojem radikalizace jsou také francouzské věznice, některé francouzské bezpečnostní složky jim občas dokonce přezdívají „teroristické univerzity".

Témata:  Francie muslimové Islám

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy